Samo nek' se sjedi

SDA daje DF-u ministarstvo i gura Radončića bez pitanja u ministre?

''Izetbegović je rekao da će ministar biti Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine''.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2019. u 09:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''DF će dobiti ministarstvo. Nismo raspravljali na organima stranke, ni sa DF-om. Sa SBB-om nije potpisan sporazum. Mi imamo potpisan sporazum s DF-om i zastupnicima Nezavisnog bloka. DF će dobiti ministarstvo u Vijeću ministara'', rekao je za N1 Aljoša Čampara, član Predsjedništva Stranke demokratske i akcije i ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Nije precizirao o kojem se ministar4stvu radi, ali je rekao kako je Izetbegović pozvao i SBB da se priključe bloku koji će biti zajedno i koji će sudjelovati u vlasti i ''koji će na neki način pokušati se suprotstaviti ovim nekim nasrtajima na državu Bosnu i Hercegovinu''.

Time se potvrđuje želja čelnika SDA da i SBB, odnosno Fahrudina Radončića uvuče u vlast. Potvrdio je to i čelnik SNSD-a Milorad Dodik rekavši, za razliku od Izetbegovića i Dragana Čovića, kako na sastanku još nije ništa odlučeno, ali je iznio neke detalje.

Rekao je kako je SDA dobila Ministarstvo sigurnosti te kako je ''Izetbegović rekao da će ministar biti Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine''.

S druge strane, Radončić, koji je ponovno prekinuo pomirenje sa SDA, rekao je i ranije kako ne želi ući u vlast, a nakon sastanka u Predsjedništvu BiH rekao kako nema informacija o tome što se govorilo na pregovorima o formiranju državne vlasti.

I dok se kalkulira s imenima i raspodjelom, sigurno je samo da je zapelo oko aktivacije Akcijskog plana za pristupanje NATO-u.

Čampara je tako rekao da SDA samo traži da se provede ono što je propisano zakonima.

''Naš prioritet je aktivacija MAP-a. Tražimo da se izvrši aktivacija i da se provede ono što je propisano Ustavom i zakonima. Tražimo da se provede ono što je potpisano'', poručio je.

No, Dodik je rekao kako je Vijeće ministara iznad svih pitanja i da neće dati suglasnost za MAP.

''Vijeće ministara je iznad svih pitanja u Bosni i Hercegovini. Iz Europske unije su nam rekli da ako formiramo sve razine vlasti možemo dobiti mišljenje, i to je bitnije od MAP-a. Gospodin Izetbegović je potegao pitanje MAP-a, ali sam rekao da nema uvjetovanja'', rekao je nakon sastanka Dodik i naglasio kako je ''sam Izetbegović je tražio da ima ministra obrane, pa je li to onda način kako će odlučivati?''.

Prema izjavama čelnika stranaka nakon sastanka HDZ BiH je dobio ministarstva financija, civilnih poslova i pravde, dok je SDA dobila ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i obrane.

SNSD je dobio ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice i prometa i komunikacija, a ova stranka ponudit će i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close