Mostar tresu štrajkovi
Vlada HNŽ-a je osim zahtjevima sindikata izložena i političkim previranjima jer se zadnja sjednica Vlade nije održala zbog nedolaska ministara iz reda SDA.

Mostar tresu štrajkovi

Gospodarstvo / Posao | 30. 05. 2018. u 10:30 Bljesak.info / R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija sindikata srednjih škola HNŽ-a održala je u utorak dvosatni štrajk upozorenja, a svoja prava štrajkovima najavili su iz sindikata Aluminija d.d. Mostar, djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a, sindikata policija HNŽ-a te radnici nekadašnjeg hotela Ero.

Nastavnici iz srednjih škola pozvali su Vladu i ministarstvo na pregovore i dijalog, tvrdeći kako se Vlada stalno poziva na dijalog kao jedini način rješavanja problema, ali ga isto tako stalno izbjegava.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ rekao je za Bljesak.info kako mu nije jasno na kakav dijalog Vlada poziva jer dijalog izbjegava.

''Nije jasno je li oni misle na dijalog preko medija ili što'', rekao je Milić, kojem je Vlada pak putem priopćenja odgovorila kako govori neistine kada priča o novcu kojim raspolaže Vlada HNŽ-a.

Vlada ističe kako se o njezinom radu koncem veljače 2018. godine, u prigodi potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, ''vrlo pohvalno izrazio i sam Milić kazavši 'da smo potpuno i sasvim iskreno zadovoljni i s radom Vlade i predsjednika i našega ministra i nemamo što drugo reći nego svaka im čast'''.

''Unatoč neistinitim tvrdnjama i podmetanjima, Vlada je i dalje, kao i do sada, spremna za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja razgovorom, svjesna kako je to jedini put do zajedničkoga iznalaženja održivih rješenja'', navela je Vlada HNŽ-a, koju Milić pak proziva da ne želi razgovarati.

A s kim razgovarati nemaju radnici hotela Ere, koje su isprebacivali s adrese na adresu u pokušaju da se njihova priča s hotelom, čiju je zgradu kupila Vlada HNŽ-a kako bi se smjestila pod jedan krov. Radnici su prava tražili kod županijske vlade, Grada Mostara i od Vlade Federacije pred koju će izaći u petak.

''Radnici hotel 'Ero' za Vladu Federacije imat će samo jedno pitanje, a to je 'Gdje su naši doprinosi'', rekla je za Bljesak.info Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika hotela Ero.

Doprinosi za 62 radnika nisu uplaćivani u posljednje četiri godine, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na mirovinu niti otići na zavod za zapošljavanje, a Mandić je rekla kako su za njihovo pitanje nadležni i Grad Mostar i Vlada Federacije.

Nakon štrajka sindikata liječnika, koji su primireni najavom potpisivanja kolektivnog ugovora, štrajk najavljuju radnici u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ako ne dobiju nikakav odgovor od Ministarstva zdravstva i Vlade HNŽ-a.

Predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a Osman Tufek rekao je kako im se nitko ne obraća.

''Zadnje što smo dobili od ministarstva je da će vlada postupiti po zakonu o radu, a to se odnosi na arbitražu. Od tada nikakvog odgovora nemamo'', naveo je Tufek i dodao kako su pisali su premijeru Nevenku Hercegu, zatražili sastanak i da ''ništa od tada nema''.

Na štrajk je spremna i policija ove županije koja također tvrdi da Vlada HNŽ-a šuti.

''Do danas nismo dobili bilo kakvu povratnu informaciju u vezi s tim, osim da je naš Zahtjev dana 27.4.2018 godine, proslijeđen u Vladu HNŽ-a na ruke premijera'', navodi se u priopćenju Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ovaj je sindikat upozorio na mogući kolaps u Ministarstvu unutarnjih poslova te nove aktivnosti na pokretanju štrajka zbog zanemarivanja njihovih zahtjeva.

''Kao što je javnosti poznato ovaj Sindikat već duži niz godina suočava se s ignorantskim odnosom vladajućih struktura u HNŽ-u, a u posljednje vrijeme taj trend dostiže zaista zabrinjavajuće razmjere'', navedeno je.

Posljednji su štrajk najavili iz Sindikata Aluminija d.d. Mostar koji će 5. lipnja upozoriti na  višemjesečna dugovanja za doprinose, razdvajanje kredita od plaće, neisplate jubilarnih nagrada radnicima, nedonošenje sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o plaćama, loši i nesigurni uvjeti rada u proizvodnom sektoru, zapošljavanje novih radno-sposobnih djelatnika na radna mjesta na koja se mogu zbrinuti invalidi rada, te nezapošljavanje potrebnoga broja djelatnika u proizvodnom sektoru.

Vlada HNŽ-a je osim zahtjevima sindikata izložena i političkim previranjima jer se zadnja sjednica Vlade nije održala zbog nedolaska ministara iz reda SDA.

Na sjednici je trebala biti razmatrana Odluka o davanju suglasnosti na prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području HNŽ-a, te zaključak o nastavku pregovora o kolektivnom ugovoru s druga dva sindikata djelatnika u zdravstvu.

Svoja prava tražili su i iz sindikata Zračne luke Mostar te radnici Vranice, a sami građani Mostara još uvijek ne vide razloge za izlazak na ulice. Prosvjedovali su tek nedavno podržavajući pokret Pravda za Davida.

Kopirati
Drag cursor here to close