Novac

Vlada odgovara na prozivke iz sindikata

U reagiranju se navodi kako je istina da zajednički materijalni troškovi cijele Vlade, a ne Ureda predsjednika, iznose 4.059.680,00 KM.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 05. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zatečeni količinom izrečenih neistina i paušalnih ocjena o radu Vlade HNŽ, koje je na jučerašnjoj press-konferenciji izrekao Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ cjelokupnu javnost želimo upoznati s istinom i stvarnim činjenicama'', objavila je Vlada Hercegovačko-neretvanskežupanije.

U reagiranju se navodi kako je istina da zajednički materijalni troškovi cijele Vlade, a ne Ureda predsjednika, iznose 4.059.680,00 KM.

''Najveći dio toga iznosa odnosno 2.200.000 KM namijenjeno je za isplatu plaća 150 vježbenika, a ostatak za grantove  drugim razinama vlasti, te redovite potrebe poslovanja tijela županijske uprave. Suficit kao konkretan rezultat rada i koji je ostvaren prvi put u mandatu ove Vlade u iznosu od oko 8 milijuna KM je, najvećim dijelom, dodijeljen općinama za njihove razvojno-socijalne programe, infrastrukturne, komunalne i druge značajne projekte, potom visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, te zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, kulturnim i športskim institucijama, gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, a dio sredstava usmjeren je i za izmirenje obveza za izvršne sudske presude'', navodi se u reagiranju.

Vlada ističe kako se o njezinom radu koncem veljače 2018. godine, u prigodi potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, ''vrlo pohvalno izrazio i sam Milić kazavši 'da smo potpuno i sasvim iskreno zadovoljni i s radom Vlade i predsjednika i našega ministra i nemamo što drugo reći nego svaka im čast'''.

''Unatoč neistinitim tvrdnjama i podmetanjima, Vlada je i dalje, kao i do sada, spremna za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja razgovorom, svjesna kako je to jedini put do zajedničkoga iznalaženja održivih rješenja'', navela je Vlada HNŽ-a.

Podsjećamo, sindikati srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom i bosanskom jeziku najavili su u četvrtak u Mostaru dvosatni štrajk upozorenja koji će se održati 29. svibnja.

Sindikati traže do se do kraja svibnja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine, da se prekine s praksom primanja radnika do 30. lipnja, zatim potpisivanje Okvirnog sporazuma o zbrinjavanju tehnološkog viška, povećanje plaća za 15 posto, te da se isplata porodiljnoga vrati na 100 posto.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josip Milić je rekao kako je 2011. godine Ured premijera za materijalne troškove imao na raspolaganju oko milijun maraka, a 2018.  za tu stavku izdvojio čak oko četiri milijuna maraka.

''Znači četiristo posto su povećani troškovi, a mi tražimo povišicu od samo 15 posto što bi za djelatnike srednji škola bilo oko tri milijuna maraka bruto'', napomenuo je.

Govoreći o suficitu koji je HNŽ prošle godine ostvarila u iznosu od 14 milijuna maraka, Milić je mišljenja kako je on mogao pokriti sve tužbe koje postoje u HNŽ od 2013. do 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close