Pravda za Davida

Poruka s mostarskog skupa: Izborit ćemo se za Davida

Davidova smrt je pokrenula svakodnevne prosvjede ''Pravda za Davida''.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2018. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi mi roditelji koji živimo u ovoj zemlji bezakonja, korupcije pravosuđa, tužiteljstva dat ćemo podršku da se izborimo za Dženana, Davida i svu djecu'', rekla je Senada Ćustović, jedna od organizatorica skupa ''Pravda za Davida Dragičevića'' koji je održan u petak na Španjolskom trgu u Mostaru.

Zapaljene su svijeće za Davida, a i potpisivana je i peticija.

Kristina Miličević iz Mostara, organizatorica skupa, rekla je kako se ovom skupu odlučila pridružiti zato što je majka i zato što je čovjek.

''Dijete je ubijeno u Banja Luci i ja punim srcem podržavam oca Davora i majku Suzanu'', rekla je Kristina.

Sudionica skupa Anita Pudar je rekla da je skup podržala kako bi pokazala da postoji pravda u našoj zemlji. Rekla je kako je zadovoljna odazivom  građana na skup.

Na skup se odazvalo oko 200 građana Mostara.

Podsjećamo,  student David Dragičević iz Banje Luke nestao je u noći s 17. na 18. ožujak 2018. godine nakon što se udaljio iz obiteljske kuće. U potragu za njim je bila uključena Policija Republike Srpske i brojni građani, a roditelji su nudili i novčanu nagradu.

Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel, dana 24. ožujka.

Davidova smrt je pokrenula svakodnevne prosvjede ''Pravda za Davida'' na banjalučkom Trgu Krajine prvobitno negirajući rezultate istrage da u smrti nema elemenata kaznenog djela.

Kaznena prijava

Davor Dragičević i Borislav Radovanović su u Okružnom tužiteljstvu Banja Luka predali prijavu kaznenog djela teško ubojstvo 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića. Prijavu su podnijeli protiv nepoznatog počinitelja. Davor Dragičević tvrdi kako ima dokaze da se montiraju određene stvari u vezi sa smrću njegovog sina, te traži da mu se predaju sve osobne Davidove stvari.

''Dajte mi dokumentaciju i fotografije uviđaja, jer to rješava zločin. Ništa mi niste dali'', ustvrdio je Dragičević.

Formiran je Anketni odbor utvrđuje detalje slučaja Dragičević .

Foto: Bljesak.info / Detalj sa skupa 

Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željko Karan izjavio je danas da nigdje nije napisao da se radi o zadesnoj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića te da na njega nitko nije vršio pritisak kada je u pitanju ovaj slučaj, koji je izazvao veliku pažnju javnosti i dvomjesečna okupljanja građana u Banja Luci.

Odgovarajući na pitanja Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a, s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, Karan je rekao da je utapanje terminalni uzrok smrti Dragičevića, čije je tijelo pronađeno 24. ožujka u Crkvenoj, rječici u Banja Luci.

Smrt nije nikako okvalificirana

Ponovio je da on ne zna, niti obdukcija iza čijih nalaza stoji i danas, a on ju je radio, ne može reći kako je ovaj mladić dospio u vodu.

''Da li je slučajno ili mu je netko 'pomogao' u tome, ja ne znam. Rekao sam da konferenciji za novinare 26. ožujka da smrt nije nikako okvalificirana'', naglasio je Karan, ističući da ga je na tu konferenciju za novinare, 20 minuta prije njenog početka, pozvao načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Darko Ilić.

Birokratski papir

Požalio je, kako je naveo, što je došao na spomenutu konferenciju na novinare, jer je "gomila stvari izvađena iz konteksta i što je uznemirila javnost".

Karan, koji je specijalista sudske medicine, tvrdi da nema značajnih razlika između njegove i druge obdukcije (reobdukcije) koju je obavio doktor s VMA iz Beograda Ivica Milosavljević.

 

Foto: Bljesak.info /  Detalj sa skupa

Ustvrdio je i da na tijelu, koje je izvučeno iz Crkvene, u koju se ulijeva i kanalizacija, nisu nađeni ugrizi štakora i slično, ni po rukama ni na glavi.

Karan kaže da je naveo da je smrt Davida Dragičevića nastupila 18. marta ove godine u četiri sata, jer je potvrda o smrti "birokratski papir, a ne forenzički nalaz".

Tvrdi da je kemijska analiza uzorka vode iz pluća besmislena "CSI priča".

''Rijeka Crkvena je bujična voda, u nju se sliva kišna i fekalna kanalizacija. Sastav vode se mijenja iz minuta u minutu'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close