Vrijeme curi

Novo iskušenje za vladu HNŽ: Radnici u zdravstvu spremaju generalni štrajk

''Doktori smatraju da su oni jedini u našoj županiji. Doktora ima oko 800 a ostalih radnika uposlenih u zdravstvu oko 3200'', rekao je Tufek.
Gospodarstvo / Posao | 25. 05. 2018. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedećeg tjedna radnici u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stupit će u generalni štrajk ako ne dobiju nikakav odgovor od Ministarstva zdravstva i Vlade HNŽ-a, najavio je predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a Osman Tufek.

Rekao je kako su propali pregovori s ministrom zdravstva zbog toga što nisu prihvaćeni zahtjevi zdravstvenih radnika.

''Na prijedlog ministra zdravstva dato je vladi HNŽ-a dalje rješenje problema povećanja   plaća zdravstvenih radnika. Od tada je prošlo skoro dva mjeseca a da ništa nismo dobili, nikakvu ponudu od vlade'', naveo je Tufek rekavši kako ovim putem sindikat upozorava vladu da ako u najkraćem roku ne započne pregovore i ponudi rješenje  sindikat će biti prisiljen započeti proceduru za organiziranje generalnog štrajka.

''Naši su zahtjevi ugovori na godinu dana, povećanje koeficijenta za 0,20 i satnice 2,30'', rekao je di dodao kako je županijsko ministarstvo zdravstva izvršilo diskriminaciju zdravstvenih radnika.

''Doktori smatraju da su oni jedini u našoj županiji. Doktora ima oko 800 a ostalih radnika uposlenih u zdravstvu oko 3200'', rekao je i dodao kako su ''izvarani od ministra Gorana Opsenice''.

''Zadnje što smo dobili od ministarstva je da će vlada postupiti po zakonu o radu, a to se odnosi na arbitražu. Od tada nikakvog odgovora nemamo'', naveo je Tufek i dodao kako su pisali su premijeru Nevenku Hercegu, zatražili sastanak i da ''ništa od tada nema''.

Nermin Tanović iz Kantonalne bolnice Safet Mujić medijima je rekao kako nisu dobili niti jednu informaciju o aktivnostima vezanima za rješavanje njihovih problema.

''Čekajući na taj odgovor prošla su skoro puna dva mjeseca. Naši članovi su itekako nezadovoljni pogotovo jer smo krenuli u pregovarački proces prije liječnika, a mi smo u nekakvom leru dva mjeseca bez konkretnog odgovora, prijedloga i volje za rješavanje problema'', rekao je Tanović.

Dodao je kako do danas nisu dostigli zakonski minimum satnice i minimum minimalne plaće. Dodao je kak je vlada ponudila povećanja koja bi bila oko 90 maraka za medicinsku sestru a da čistačica ima 353 KM plaće.

''Liječnici jesu nositelji zdravstva, ali mislim da bi ostatak zdravstvenog osoblja trebao biti nagrađen za svoj rad'', rekao je i dodao kako su do sada pokazali veliku strpljivost.

 

Kopirati
Drag cursor here to close