Nema druge

Hahn se uključuje u formiranje vlasti

Od članova Predsjedništva očekuje da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces europskih integracija. U tom kontekstu, angažirao sam se s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vodstvo da provedu sporazum od 5. kolovoza'', objavio je tajnik Europske komisije Johannes Hahn o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

Naveo je kako od članova Predsjedništva očekuje da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora.

''Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji'', naveo je Hahn.

Podsjećamo, sporazum lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Principima formiranja vlasti na državnoj razini istekao je danas.

Tim dokumentom čijem je potpisivanju 5. kolovoza prisustvovao i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obvezali su se da će formirati novi saziv Vijeća ministara u roku od mjesec dana, ali to se nije dogodilo.

Opći izbori u BiH održani su prije 11 mjeseci, a vlade na državnoj i federalnoj razini još uvijek nisu formirane, dok je kao najveći "kamen spoticanja" postao Godišnji nacionalni plan (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO).

Kopirati
Drag cursor here to close