Ni V od Vlasti

Istekao rok

Na pitanje novinara što će biti poslije 5. rujna, Izetbegović je samo kazao da će poslije toga "biti 6. i 7. rujna, te da će se nastaviti pregovori''…
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 08:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Principima formiranja vlasti na državnoj razini istekao je danas.

Tim dokumentom čijem je potpisivanju 5. kolovoza prisustvovao i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obvezali su se da će formirati novi saziv Vijeća ministara u roku od mjesec dana, ali to se nije dogodilo.

Opći izbori u BiH održani su prije 11 mjeseci, a vlade na državnoj i federalnoj razini još uvijek nisu formirane, dok je kao najveći "kamen spoticanja" postao Godišnji nacionalni plan (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO).

Slanjem tog dokumenta SDA beskompromisno uvjetuje imenovanje novog SNSD-ovog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, a Izetbegović je i ovog tjedna ponovio da nikada neće promijeniti stav u vezi NATO puta i da se moraju poštovati Ustav, zakoni, te provesti ranije odluke i strategije.

Izrazio je nadu da će konačno u BiH doći do razumijevanja da slanje ANP-a ne znači članstvo u NATO-u te dodao da dok se svi o tome ne dogovore neće biti članstva u NATO-u.

Na pitanje novinara što će biti poslije 5. rujna, Izetbegović je samo kazao da će poslije toga "biti 6. i 7. rujna, te da će se nastaviti pregovori", ali je i za današnje izdanje Dnevnog avaza potvrdio da neki veoma utjecajni predstavnici međunarodne zajednice intenzivno rade na tome.

Dodik je prvobitno najavio da će, ako do 5. rujna ne bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara, Narodna skupština Republike Srpske odlučivati o povlačenju suglasnosti za formiranje državnih institucija, ali je potom ovog tjedna ostavio mogućnost dogovora lidera.

Kazao je da neće odmah nakon 5. rujna dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS, kako bi, kaže, zaštiti poziciju tog bh. entiteta.

Govoreći o formiranju vlasti i potpisanom sporazumu lidera, Čović je istaknuo da je mjesec dana prokockano, a potpis koji su stavili je bio toliko snažan te je bilo za očekivati da se dogodi formiranje vlasti.

On je ovog tjedna ponovio stav stranke na čijem je čelu, a to je da odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close