SNSD

I Alija je povukao potpis

SNSD smatra da je kompromis sadržaj tog sporazuma i da taj kompromis SNSD nije narušio već ga narušava netko drugi.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjačka strana, tu prvenstveno mislimo na Bakira Izetbegovića i na SDA koji su sa nama potpisali taj sporazum, su kasnije ohrabreni strancima krenuli u rušenje jednog takvog sporazuma. Evo, mjesec dana poslije potpisivanja tog sporazuma, nismo napravili nijedan korak naprijed'', kazao je  Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, gostujući u Novom danu na N1 televiziji.

Kaže kako ''BiH može opstati samo na kompromisu i konsenzusu'' te da je ''sporazum je bio dobar za sve, podjednako loš za sve''.


''Moram podsjetiti javnost da je otac Bakira Izetbegović, Alija Izetbegović, 1992. godine isto tako po nagovoru stranaca povukao potpis s već potpisanog Cutileirovog sporazuma koji bi tada omogućio opstanak Bosne i Hercegovine i koji bi omogućio to da nikada ne počne rat u Bosni i Hercegovini. Takvu grešku na nagovor stranaca i izlazak iz konsenzusa s drugim narodima u BiH je tada napravio Alija Izetbegović, istu takvu grešku danas na nagovor stranaca pravi njegov sin Bakir Izetbegović. Zbog nagovora stranaca u potpunosti ignorira ono što su stavovi i ono što su interesi i želje druga dva konstitutivna naroda u BiH'', tvrdi Kovačević.

Neće doći do rata

Rekao je kako neće doći do rata i da je ratni scenarij potpuno nedopustiv i neprihvatljiv.

''Svima je jasno da bismo mi voljeli da RS bude nezavisna, da bude država. Kada bismo bili avanturisti mi bismo to uradili već danas. Mi nismo avanturisti i konstantno pružamo šansu BiH, ali na samo jedan način na koji je to moguće, to je konsenzusom, dogovorom. Mi poštujemo interes bošnjačkog i hrvatskog naroda, ne želimo na bilo koji način naštetiti ili nanijeti bilo šta nažao ni bošnjačkom ni hrvatskom narodu. Ali, tražimo da se takav isti odnos i od drugih konstitutivnih naroda prema nama. Ovakvim ponašanjem to se ne radi'', naveo je.

Poručuje da nakon izbora postoje "nedvosmisleni pobjednici", te dodaje da na sceni postoji "osporavanje izborne volje Republike Srpske, demokratskog legitimiteta i osporavanje same RS".

''Kada ne uvažavate RS kao jedan od dva suverena elementa od kojeg je sastavljena BiH vi onda ne uvažavate BiH već radite na njezinom rušenju'', rekao je.

Svetinja

Naveo je kako SNSD smatra da je kompromis sadržaj tog sporazuma i da taj kompromis SNSD nije narušio već ga narušava netko drugi.

''Mi i dalje stojimo iza toga što smo potpisali. Netko drugi ne stoji iza toga što je tada potpisao sa nama. I dalje stojimo iza konsenzusa da ćemo da idemo u EU i da ćemo surađivati s NATO-om. Ali ne stojimo iza toga da ćemo da pravimo bilo koji novi korak k članstvu u NATO-u. Suradnja s NATO-om da, bilo koji novi korak k članstvu u NATO-u ne. ANP je korak k članstvu u NATO-u, mi na to nećemo pristati, to je vrlo jasno'', kazao je Kovačević.

Video: Istekao rok sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića, iz SNSD-a najavili korake

Poručio je da je rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti RS "svetinja" i da će "u NSRS donijeti nove korake kao reakciju".

''Mi ćemo zbog svega toga, zbog blokade Bosne i Hercegovine od jednog naroda koji u potpunosti ignorira druga dva naroda, u Narodnoj skupštini RS donijeti zaključke i usuglasiti reakcije na sve ovo što se događa u BiH. Netko u potpunosti ignorira srpski narod kao konstitutivni'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close