Sapunica

Stranci se uključuju, Izetbegović izbacuje Dodika?

Na pitanje hoće li SDA tražiti drugog partnera i što će se dogoditi ako Dodik nastavi s opstrukcijama, Izetbegović je rekao kako već imaju novog partnera alii da se nikada neće pred nekim povući.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA ne vidi alternativu nastavku pregovora i traženju kompromisa, rekao je za Dnevni avaz Bakir Izetbegović, lider SDA povodom isteka roka kojeg su čelnici stranaka u BiH sebi dali za formiranje vlasti na državnoj razini.

''Ne znam što planiraju Dodik i SNSD. Bilo je s njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljnjim zaoštravanjem, produbljivanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti. Nadam se da će se urazumiti i odustati od takvih scenarija. Ali, nije nemoguće, čak je i vjerojatno, da će prije ili kasnije isprobati dio plana kojim nam se prijeti. Trebamo biti spremni na sve'', kaže Izetbegović i dodaje da se zemlje jamci Daytonskog sporazuma moraju konačno razbuditi i osmisliti reakciju na eventualni napad na Mirovni sporazum i stabilnost BiH i regije.

Pročitajte još

Na pitanje hoće li u narednim danima biti nastavljeni razgovori lidera kako bi se ova situacija razriješila, on je odgovorio da, što se njega tiče, oni ''mogu biti nastavljeni i danas''.

''Neki veoma utjecajni predstavnici međunarodne zajednice ovih dana intenzivno rade na tome'', tvrdi Izetbegović.

Na pitanje hoće li SDA tražiti drugog partnera i što će se dogoditi ako Dodik nastavi s opstrukcijama, Izetbegović je rekao kako već imaju novog partnera alii da se nikada neće pred nekim povući.

''Već ga imamo. U Vijeću ministara dosta dobro funkcioniramo sa SDS-om i PDP-om. I tako ćemo nastaviti dok ne dođe do sazrijevanja u SNSD-u. Dodik je navikao da dominira, da se pred njim drugi povlače. S nama neće moći tako, mi smo korektni i dobronamjerni partneri, ali se nikada i ni pred kim nismo povukli. Nije nam to u političkom genu, ne umijemo to. Morat će se Dodik naučiti ponašanju. Prije svega poštovanju, poštovanju Ustava, zakona, partnera, susjeda'', kazao je Izetbegović za Avaz.

Naime, jednomjesečni rok za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, na koji su se lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obavezali potpisanim sporazumom, istječe danas. No, zbog trzavica u vezi s Godišnjim nacionalnim programom (ANP), članovi Predsjedništva BiH nisu u predviđenom roku imenovali mandatara Zorana Tegeltiju.

Kopirati
Drag cursor here to close