Štrajkovi

Usijana jesen pred Hercegovinom?

Nakon njih, na ulice su izašli radnici Hotela Ero, koji su blokirali magistralne prometnice ili izlazili pred zgradu federalne Vlade kada federalni ministri zasjedaju u Mostaru.
Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2018. u 09:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se sve do kraja 2017. godine činilo kako će Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, s premijerom Nevenkom Hercegom na čelu, uspjeti ono što ni jednoj drugoj do sada nije, a to je privesti svoj četverogodišnji mandat kraju bez većih socijalnih tenzija i nemira, ipak izgleda kako nas čeka vruća sindikalna jesen, kako u Mostaru, tako i u čitavoj Hercegovini.

Pred sam kraj prošle godine val štrajkova započeli su radnici u mostarskom industrijskom gigantu Aluminiju gdje su sindikati po prvi put uspjeli organizirati uistinu radničke štrajkove, iza kojih nije stajala Uprava poduzeća kao prijašnjih godina kada su štrajkove, radi cijene struje, sazivali poslodavci. Ovim prvim radničkim štrajkovima sindikalci su uspjeli vratiti novčana sredstva koja im je nova Uprava mislila uskratiti. Uz to, izborili su potpisivanje Kolektivnog ugovora kojim su radnici Aluminija vrlo zadovoljni.

Nakon njih, na ulice su izašli radnici Hotela Ero, koji su blokirali magistralne prometnice ili izlazili pred zgradu federalne Vlade kada federalni ministri zasjedaju u Mostaru. Iako se za hotel Eru nije iznašlo adekvatno rješenje, za sada su se njihovi radnici primirili. Hoće li nas iznenaditi preko ljeta kada su na magistrali i bez zastoja kilometarske kolone, ili čekaju jesen ostaje za vidjeti. No, mir na mostarskim ulicama nakon hotelskih radnika nije dugo potrajao.

Nakon njih ulicama grada Mostara su se ''zavaljali'' liječnici. Oni su, nakon nekoliko štrajkova upozorenja i prosvjednih šetnji uspjeli postići svoj prvi cilj - pregovarati zasebno i za sebe tražiti svoja prava. Pregovori su još u tijeku i ovaj se tjedan privode kraju. Ako završe neuspješno, što je vrlo realno, mogli bismo opet očekivati generalni štrajk u bolnicama diljem Hercegovine, a liječnike i stomatologe iz Mostara, Konjica, Čapljine, Čitluka i ostalih mjesta, na našim ulicama i ispred Vlade HNŽ-a.    

Početkom ožujka, dvadesetak radnika tvrtke Tempo - Vranica iz Mostara odlučilo je prestati s radom prosvjedujući jer plaću nisu primili tri mjeseca, a godinu danas im nisu uplaćeni doprinosi. Nažalost, štrajk je privremeno urodio plodom jer je, kako doznajemo, raniji direktor napustio tvrtku, a radnici su, zbog dugova, ostali bez posla.  

Nakon što je Uprava Zračne luke na sva zvona najavljivala do sada najuspješniju sezonu, kao grom iz vedra neba odjeknuo je štrajk sindikata toga mostarskoga poduzeća zbog oduzimanja 300 maraka za koliko im je Uprava u ovoj godini umanjila primanja, potom neplaćanja noćnoga, smjenskoga i rada vikendom. Sindikalci su se za sada primirili jer su dobili obećanja da će im zahtjevi biti ispunjeni.

I nakon deset godina mirovanja konačno su i sindikati srednjih i osnovnih škola HNŽ-a opet najavili štrajkove i prosvjede, a iz dosadašnjih dugogodišnjih iskustva znamo da njihove najave treba najozbiljnije shvatiti. Njihovi su zahtjevi isplate pravomoćno presuđenih tužbi iz 2013., 2014., 2015. godine, zatim primanje prevelikoga broja djelatnika na određeno vrijeme do 15. srpnja kada im se prekida radni odnos te gube sva radna prava, da bi opet s početkom nove školske godine bili primljeni na određeno.

Takvih je profesora, kako doznajemo, najviše u Srednjoj školi Čitluk, čak 38, od kojih dosta njih tako radi već deset godina. Među zahtjevima je i povećanje plaće za 15 posto. Iz Vlade HNŽ-a su se oglasili da su iznenađeni ovim zahtjevima jer su mislili, kako oni vele, da u prosvjeti teče med i mlijeko iako je činjenica da u školstvu već deset godina plaća nije povećana ni za jednu marku.

No, poznajući organizaciju školskih sindikata pred nama je sasvim sigurno zanimljiva jesen.

Kopirati
Drag cursor here to close