Ako se ne potpišu kolektivni ugovori

Liječnici iz cijele Federacije idu u štrajk zbog kolega iz HNŽ-a i TŽ-a

Pregovori o kolektivnom ugovoru u Tuzlanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ušli su u finale i vjerujemo da će u narednih nekoliko dana druga strana pokazati dobru volju i da će se doći do dogovora.
Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2018. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko u narednom razdoblju ne budu potpisani kolektivni ugovori za liječnike medicine i stomatologije u Tuzlanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH najavljuje štrajk liječnika i stomatologa u cijeloj Federaciji BiH.

Članovi Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održali su u Bihaću redovnu godišnju skupštinu na kojoj je bilo govora o položaju liječnika i stomatologa u Federaciji, kao i aktivnostima sindikata u protekloj godini.

Naglasak je bio stavljen na provedbu dosadašnjih potpisanih kolektivnih ugovora, ali i županije u kojima još nije potpisan kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologe - Tuzlanska, Hercegovačko-neretvanska i Zapadno-hercegovačka županija.

"Pregovori o kolektivnom ugovoru u Tuzlanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ušli su u finale i vjerujemo da će u narednih nekoliko dana druga strana pokazati dobru volju i da će se doći do dogovora. Ukoliko ne dođe do dogovora, uslijedit će štrajk i dat ćemo vrlo kratak rok, od možda 10-ak dana, da se potpiše kolektivni ugovor u ove dvije županije ili će uslijediti štrajk u Federaciji BiH", rekao je u razgovoru za Klix.ba Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja

Pregovori između Županijske vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanske županije traju već skoro pola godine, međutim potpisivanje kolektivnog ugovora do danas nije uslijedilo. Pozicija ljekara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još je lošija, a liječnici tvrde da u ovoj županiji imaju primanja koja su ostali imali prije povećanja koeficijenata za platu.

Usprkos tome, Zaid govori da je 2017. godina bila uspješna za liječnike.

"Protekla godina za nas je bila vrlo povoljna jer smo prvi put u historiji potpisali kolektivne ugovore za doktore medicine i stomatologije i to čak u sedam županija. Napravljen je iskorak da liječnici, prvi put na ovim prostorima, sami odlučuju o svom statusu. Želimo naglasiti da se više nikada nećemo vratiti na staro", poručio je Zaid.

Rekao je da će u sindikatima nastaviti pratiti kantone i reakciju liječnika na kolektivne ugovore, odnosno jesu li zadovoljni njima, a posebno u kontekstu odlaska ljekara iz naše zemlje.

"Mi vjerujemo da će se kolektivnim ugovorima smanjiti odlazak ljekara koji su najprimjetniji u Krajini, zatim u Hercegovini i u Tuzlanskoj županiji. Dva ili tri uslova su neophodna da se zaustavi odlazak liječnika. To su kolektivni ugovori, zatim radni proces – da imaju čime pružiti uslugu pacijentima i njihov napredak u edukativnom smislu, odnosno njihova specijalizacija", objašnjava Zaid.

Prema informacijama Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, u FBiH ima blizu 6.200 liječnika, od čega je više od 4.000 članova sindikata.

"Očekujemo da će se u ovoj godini taj broj povećati na 5.000. Ipak, ukupan broj od 6.200 ljekara ne odgovara realnim potrebama stanovništva, zbog toga što naša zemlja ima najmanji broj ljekara u odnosu na broj stanovnika u Evropi, točnije 114 na 100.000 stanovnika. Donedavno smo bili pretposljednji, no Albanija nas je pretekla i ona trenutno ima 119 liječnika na 100.000 stanovnika. Primjerice, skandinavske zemlje imaju 459 ljekara na 100.000 stanovnika. Za optimalne uvjete u BiH bismo trebali za 50 posto povećati broj liječnika", objašnjava Zaid.

Ističe da je plaća liječnika u Federaciji BiH ujednačena u županijama u kojima su potpisani kolektivni ugovori.

"Tu je plaća skoro ista ili približna. No, očita je razlika u županijama gdje je potpisan kolektivni ugovor i tamo gdje nije. Razlika se kreće od 30 do 40 posto. Preciznije, prosječna plaća u županijama gdje nisu potpisani kolektivni ugovori iznosi 1.200 KM, a ondje gdje jesu blizu 1.700 KM", rekao je sugovornik klixa.

Za kraj, istaknuo je da su planovi sindikata za iduću godinu reguliranje kolektivnih ugovora i dovođenje tog procesa do samog kraja, kao i davanje sugestija sindikata u kontekstu reforme zdravstvenog sistema.

Kopirati
Drag cursor here to close