Sindikat učitelja

I osnovne škole u HNŽ-u prijete štrajkom

Štrajk će biti održan u svim osnovnim školama na prostoru HNŽ-a koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 05. 2018. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je najavio štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja održat će se 9. svibnja u svim osnovnim školama prvi sat  prve i druge smjene.

Štrajk će biti održan u svim osnovnim školama na prostoru HNŽ-a koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku.

Kako razloge štrajka Sindikat navodi nedonošenje i usklađivanje koeficijenta i ne potpisivanje Kolektivnog ugovora, nedonošenje Zakona o Osnovnom odgoju i obrazovanju, nedonošenju Pedagoških standarda i normativa, neisplata tužbi  po pravomoćnim presudama.

Također navode da štrajkaju zbog neisplate putnih troškova, te neprihvatljivog odnosa prema radnicima koji se primaju na određeno vrijeme do 30. lipnja 2018. godine.

Sindikat učitelja traži donošenje i usklađivanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnog ugovora, potom donošenje zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, donošenje pedagoških standarda i normativa, isplatu tužbi po pravomoćnim presudama, te vraćanje isplate porodiljama na 100 posto. 

Također traže da se djelatnicima koji rade na određeno do 30. lipnja 2018. godine omogući godišnji odmor kako bi mogli ostvariti pravo na regres. 

Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune u Sindikatu kažu kako će biti primorani koristiti zakonom predviđene mjere, uključujući prosvjede i generalni štrajk, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, jutros je štrajk upozorenja prvi sat prve smjene održan u svim srednjim školama HNŽ-a, a bit će održan i prvi sat druge smjene u 13:30 sati. 

Kopirati
Drag cursor here to close