Loši uvjeti

Sat upozorenja: Prosvjetari u HNŽ započeli sa štrajkom

Koordinacija sindikata srednjih škola HNŽ donijela je odluku da stupi u štrajk upozorenja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 05. 2018. u 09:17 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji održan je štrajk upozorenja. Štrajk je održan za vrijeme prvog školskog sata, a bit će održan i u drugoj smjeni. Kako nam je rečeno s terena sve škole su sudjelovale u štrajku'', rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ za Bljesak.info.

Milić je rekao kako prosvjetari traže da se do kraja svibnja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine, te  da se prekine s praksom primanja radnika do 15.7.. Također traže da se potpiše Okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška  i da se isplata porodiljnoga vrati na 100 posto.

Kako nam je objasnio Milić od prošle godine djelatnice koje su na porodiljnom dopustu primaju samo 80 posto plaće, umjesto 100 posto.

Kaže kako Vlada na jednu stranu uvodi dječji doplatak, a s druge strane smanjuje plaće djelatnica na porodiljnom.

Milić je rekao kako Sindikati traže povećanje plaća za 15 posto.  Dodao je kako su protekli petak održali sastanak sa županijskim ministrom obrazovanja, te su tu približili stavove. Nadaju se kako će na sjednici Vlade HNŽ-a doći do određenih pomaka.

Rekao je kako se nada da će Vlada imati sluha za njihove zahtjeve, jer u suprotnom će biti primorani na radikalnije mjere, poput prosvjeda i generalnog štrajka. Nada se da štrajk neće utjecati na kraj školske godine.  

Za srijedu je također najavljen i štrajk upozorenja u osnovnim školama na području HNŽ. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close