Samo lagano

Prioritet ravnatelj policije

Nedavno je i ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda također rekao kako to ne smije utjecati na sigurnost na području županije.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2018. u 11:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od prioritetnih pitanja novog saziva Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije bit će izbor policijskog ravnatelja u HNŽ-u. Poručeno je to sa sjednice održane u ponedjeljak u Mostaru čime je novoizabrana županijska vlast odlučila, uz obnovu skupštinske zgrade, kao prioritet staviti rješenje problema koje se nad policijom nadvilo već XY godina.

Naime, problem imenovanja ravnatelja policije HNŽ-a vuče se još od 2014. godine kada je na to mjesto imenovan Ilija Lasić.

U međuvremenu, slučaj je završio na sudu koji je presudio da je Lasić imenovan nezakonito. Nakon toga, traženo je da Lasić napusti tu dužnost a da se Neovisni odbor za imenovanje ravnatelja raspusti. No, njima je istekao mandat pa je Lasić nastavio obnašati dužnost ravnatelja do početka listopada ove godine.

Ovaj slučaj pratile su međusobne optužbe županijskih ogranaka SDA i HDZ-a BiH, a blokirana su i sva ostala imenovanja u policiji kojoj nedostaje skoro 300 ljudi.

No, odgovorni tvrde kako su, unatoč tome, zadovoljni sigurnosnom situacijom u županiji.

Tako je županijski premijer Nevenko Herceg u intervjuu za Bljesak.info ranije rekao kako je pitanje ravnatelja policije ''jedno od kompleksnijih pitanja s kojima se ova Vlada susrela i naslijedila od ranije'' te da je ono ''preslik uvjeta u kojima radimo''.

''Ono što je ključno je da pitanje ravnatelja nije dovelo u pitanje sigurnost javnog reda i mira, odnosno sigurnost građana i njihove imovine te vladavine prava u HNŽ-u. Uvjeren sam u to, kako će u dogledno vrijeme, uz kontinuirani dijalog i to pitanje biti riješeno'', rekao je Herceg.

 


Nedavno je i ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda također rekao kako to ne smije utjecati na sigurnost na području županije.

''Činimo sve da se na stanje na terenu ne odrazi izostanak ravnatelja. Osim ravnatelja, stari problem je manjak kadra i raznih povjerenstava. Nije nam lako. Moja velika želja je da se Ministarstvo unutarnjih poslova konačno deblokira, da sve institucije Ministarstva budu u funkciji, a policija konačno prodiše punim plućima'', rekao je Oslobođenju ministar.

No, upitno je koliko je sigurnost građana na zadovoljavajućoj razini. Naime, još uvijek je, primjerice, neriješeno ubojstvo Božidara Cicmila, nestanak Dražana Dujmovića, pucnjava na policajce, bombaški ''udari'' na bankomate, brojne pljačke i razbojništva…

 

Kopirati
Drag cursor here to close