CSS

Bh. građani žele više vjerovati policiji

Okrugli sto je organiziran u okviru regionalnog projekta 'Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu – Pointpulse' koji financira Europska unija.
Vijesti / Flash | 30. 11. 2018. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge policijske institucije u BiH ne posvećuju adekvatnu pažnju upravljanju ljudskim resursima, gdje i postoje najveće nedoumice u pogledu integriteta - pokazale su dosadašnje analize Centra za sigurnosne studije koje su prezentirane danas na okruglom stolu 'Policija u BiH: Upravljanje ljudskim resursima i suradnja sa pravosuđem'. 

Okrugli sto je organiziran u okviru regionalnog projekta 'Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu – Pointpulse' koji financira Europska unija. 

Navedeni projekt već četvrtu godinu implementira mreža šest organizacija civilnog društva iz zemalja regije koji ima za cilj jačanje i nadzor integriteta policija u regiji. 

''Cilj je doprinijeti povećanju povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije'', kazao je direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović. 

Također, uočeno je da suradnja pravosudnih tijela s policijskim agencijama u vođenju postupaka u slučajevima nezakonitog ponašanja policijskih službenika nije na zadovoljavajućem nivou. 

''U prethodne tri godine urađeni su godišnji izvještaji o integritetu u policiji u BiH, kao i stavovi građana o povjerenju i funkcioniranju policijskih struktura. Istraživanja su pokazala da građani žele više povjerenje u policijske službenike. Nažalost rezultatima njihovih stavova ne možemo biti zadovoljni'', rekao je Sanjin Hamidičević iz Centra za sigurnosne studije.  

Dodao je da je mreža 'Pointpulse' ove godine odlučila izraditi 15 prijedloga politika koje bi trebali poslužiti nadležnima u njihovom radu na unapređenju kapaciteta i funkcionalnosti njihovih institucija, u nadi da će provođenje preporuka i rješavanja ovih problema dovesti do povećanja trenutno niskog povjerenja građana. 

Povjerenje građana u policiju je, naveo je Hamidičević, 51 posto, tužiteljstvo 28 te sudstvo 32 posto, gdje niže povjerenje u ove tri institucije postoji, kako tvrdi, samo u Albaniji.  

Kopirati
Drag cursor here to close