Čović

Nema mandatara bez dogovora za sve

''Zakon je takav. SNSD je sigurno, i SDA sigurno. Mislim da će gospodin Dodik biti domaćin'', rekao je Čović o novom sastanku.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2019. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi oni koji žele na neki način i vjeruju da su dio ovog partnerstva iz nužde bit će na novom sastanku o formiranju vlasti na državnoj razini, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović u Mostaru gdje je održana konstituirajuća sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

''Zakon je takav. SNSD je sigurno, i SDA sigurno. Mislim da će gospodin Dodik biti domaćin'', rekao je Čović o novom sastanku.

''Ako mi trebamo danas na razini vlasti govoriti da moramo poštovati Ustav i zakon, onda smo u velikom problemu. Prije svega, Ustav i zakon bez obzira o čemu se radi. Vidite te partnere koji se spominju ponekad, jedan dan jedni, drugi dan drugi. Bošnjačke stranke mogu između sebe dogovarati što god žele. Ista je stvar i kod predstavnika srpskog naroda kao što smo i mi na HNS-u dogovorili u ime hrvatskog naroda. Neće biti mandatara dok ne bude čitavog dogovora za Vijeće ministara'', poručio je Čović.

Kako je navedeno u priopćenju HNS-a, na sjednici se raspravljalo i o imenovanju Glavnog vijeća HNS-a, kao i izboru tijela koja se vežu za odbore Glavnog vijeća koji će se imenovati na idućoj sjednici.

Video: Čović: U srijedu se nastavljaju pregovori o uspostavi Vijeća ministara

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je i o aktualnoj političkoj situaciji u FBiH i BiH, kao i o pitanju uspostave vlasti na izvršnim razinama. Stav Predsjedništva HNS-a je ostao nepromijenjen, te su i danas iskazali opredijeljenost da se vlast što prije uspostavi na prethodno utvrđenim načelima. Hrvatska politika neće pristati da se formira vlast bez potrebnih izmjena Izbornoga zakona BiH.

''Nikad više bošnjački narod neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH'', rekao je Čović.

''Čvrsto vjerujem da ćemo pronaći partnere za promjene Izbornoga zakona. U srijedu ćemo u Sarajevu imati sastanke s predstavnicima glavnih srpskih i bošnjačkih stranaka, ali primarno o Vijeću ministara. Dosta sam oko toga optimističan. Ipak trebamo sačekati i vidjeti kako će ti razgovori u konačnici završiti. Vjerujem da bismo u idućem mjesecu trebali imati novo Vijeće ministara'', istaknuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close