Imenovanje predsejdatelja

Vijeće ministara: Ipak se kreće?

''Bruxellesu je jasno i oni očekuju da se što prije formira vlast na svim razinama, a prije svega Vijeća ministara. To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva'', kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2019. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a, rekao je za Nezavisne novine kako bi idućeg tjedna mogla biti zakazana sjednica ove institucije na čijem dnevnom redu bi se našlo imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

''Bruxellesu je jasno i oni očekuju da se što prije formira vlast na svim razinama, a prije svega Vijeća ministara. To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva'', kazao je Dodik.

Stalno se razgovara

Ovim potezom bi se napokon odblokiralo formiranje vlasti na razini institucija BiH, a Dodik ističe kako se to moglo dogoditi i mnogo ranije, jer je već poznato ime predsejdatelja.

''Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni hoće odlučivati, mogu zakazati sjednicu bilo koji dan'', rekao je Dodik za Nezavisne.

Upitan znači li to da s druga dva člana Predsjedništva nije razgovarao o tome da sjednica bude zakazana, s obzirom na to da su izjave date u Bruxellesu ukazivale na spremnost da se konačno imenuje mandatar, Dodik ističe kako oni stalno razgovaraju na tu temu kada imaju priliku, te se vjeruje da će to biti brzo završeno.

Željko Komšić je novinarima u Bruxellesu rekao kako bi nakon povratka u BiH trebali početi razgovori u vezi s imenovanjem predsjedatelja Vijeća ministara.

Ulje na vatri

Sjednica Predsjedništva SDA u Sarajevu nije bila završena do zaključenja ovog broja Nezavisnih.

''Impresivno je svjedočiti kako su novi članovi Predsjedništva ostavili po strani razlike i nastupili ujedinjeno u prvom zajedničkom susretu s europskim dužnosnicima'', na Twitteru je ocijenio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark.

Nezavisne novine navode kako je blokada formiranja vlasti na razini BiH uslijedila kada su stranke u FBiH poručile da Tegeltija neće biti imenovan za predsjedatelja Vijeća ministara dok ne prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi s Akcijskim planom za članstvo (MAP) BiH u NATO-u. Potom je iz Republike Srpske poručeno da je poznat stav Srpske po tom pitanju, a to je vojna neutralnost, na koju je obvezuje rezolucija Narodne skupštine RS, te da će RS pratiti šta Srbija radi u vezi sa sjevernoatlantskim savezom.

''Ulje na vatru dolila je i inicijativa SDA, koja pred Ustavnim sudom BiH želi da se preispita ime Republika Srpska'', pišu banjalučke novine.

Kopirati
Drag cursor here to close