Na pomolu nova vlast

Izetbegović: Nova vlast samo bez uvjeta Dodika i Čovića

Predsjednik Stranke demokratske akcije je potvrdio kako je moguće ubrzo dovršiti proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2019. u 18:44 Agencije
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u četvrtak je potvrdio kako je moguće ubrzo dovršiti proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama, ali je pritom istaknuo kako će se to dogoditi jedino ukoliko očekivani partneri sa srpske i hrvatske strane ne budu postavljali uvjete, poput blokiranja puta ka članstvu u NATO-u ili izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon još jednog kruga pregovora o budućoj koaliciji, kojeg je ovaj puta vodio s predstavnicima Stranke demokratske aktivnosti, koja ima uporište u Unsko-sanskoj županiji, on je novinarima u Sarajevu kazao kako se "stvari kreću u dobrom pravcu", jer postoje jasni nagovještaji kako će izgledati koalicije na državnoj i federalnoj razini e u nekim županijama.

Nema zapreka za imenovanje Tegeltije

Rekao je kako nema nikakvih zapreka za imenovanje Zorana Tegeletije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika za novog predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kada on jasno izloži prihvatljiv program rada.

"Očekujemo da Tegeltija predloži program rada i da sa strane SNSD-a ne bude uvjetovanja kako bi za njega mogli podići ruku", kazao je Izetbegović, pojašnjavajući kako to znači da Dodikov kandidat mora jasno potvrditi da će se držati Ustava i važećih zakona, uključujući tu Zakon o obrani, koji predviđa članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

To pitanje glavna je zapreka za uspostavu nove vlasti na državnoj razini, jer SNSD odbija sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka bitnih za približavanje Bosne i Hercegovine članstvu NATO-u, a pritom se pozivaju na rezoluciju Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska iz 2017. godine, kojom je nametnuta politika vojne neutralnosti tog entiteta.

Iako su u SDA ranije načelno prihvatili SNSD za koalicijskog partnera, Izetbegović je kategorički potvrdio kako od nove vlasti nema ništa sve dok Dodikova stranka odbija provoditi važeće odluke i zakone.

Nema ''prebijanja preko koljena''

"Ne inzistiramo ni na čemu osim da se držimo Ustava i zakona, a druga [srpska] strana traži da se tu nešto 'popusti'", rekao je Izetbegović, ističući kako se na takav način ne može formirati vlast, jer ne može biti supremacije entiteta nad državom.

"Mi takve ustupke nećemo napraviti", poručio je Izetbegović, dodajući kako to važi i za eventualna uvjetovanja s hrvatske strane, konkretno u odnosu na potrebu promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović ranije spominjao kao preduvjet uspostave vlasti i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, i u državi Bosni i Hercegovini.

"To se ne može 'prebiti preko koljena' u mjesec dana. Na tome radimo godinama i vjerujem da ni HDZ BiH, niti Čović neće na tome inzistirati", kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close