Kako ih spriječiti?

Izborne prevare na vidiku?

Nadzirući predizborno razdoblje i sam izborni dan iz Koalicije “Pod lupom” tvrde da je najkritičnije glasovanje putem pošte.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušaj izbornih prevara ponovo se nazire iako je do lokalnih izbora ostalo točno dva mjeseca. Na ovaj trend, na koji je Bosna i Hercegovina po svemu sudeći navikla, upozorili su i parlamentarci.  Hoće li se i kako moći stati u kraj desetljećima poznatim izbornim prevarama?

Ekipa BHRT-a je boravila u prostorijama gdje se provjerava 120 tisuća prijava za lokalne izbore pristiglih u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva.

''Uočen je trend pokušaja raznih zloupotreba'' pojašnjava predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva. Detektirano je je nekoliko slučajeva gdje su prijavljene osobe koje su umrle, ali i veliki broj prijava pristiglih sa iste e-mail adrese.

“Postoji veliki broj duplih čak i trostrukih prijava za istu osobu koje također u prilogu sadrže kopiju osobnih dokumenata. ono na šta sumnjamo to je da su određene osobe ili grupacije došle do kopije standardnih dokumenata naših građana i da su poslale duple fiktivne prijave”, ističe predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar.

Ove i slične zloupotrebe poništit će SIP. A nadzirući predizborno razdoblje i sam izborni dan iz Koalicije “Pod lupom” tvrde da je najkritičnije glasovanje putem pošte.

“Mi ćemo sigurno voditi računa tko to krade identitet. S druge strane velike političke stranke prave analizu izlaznosti na svakim biračkim izborima, tko izlazi, a tko ne izlazi na izbore. Pa oni koji ne izlaze vrlo često se fiktivno prijave da glasuju putem pošte”, kaže Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

Parlamentarci i stranački lideri smatraju da prevare nisu samo čin pojedinca ili političke stranke nego i nekih institucija. Kontrolu pored SIP-a trebaju preuzeti i druge sigurnosne institucije.

“Neophodno je uključenje Tužiteljstva na svim razinama i SIPA-e i nekih drugih sigurnosnih organa. Treba da ostvarimo dovoljno jak pritisak da kažemo ne, posebno glasovanje poštom ne treba biti model kako se zloupotrebljava sustav”, kaže poslanik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH Mirko Šarović.

“Ja imam puno povjerenje u novoimenovani SIP i cijenim da e oni poduzeti određene aktivnosti da se u što većoj mjeri eliminiraju takve nepravilnosti”, naglašava Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u PD PSBiH.

Inače, unos podataka i status prijave za lokalne izbore može provjeriti svaki građanin putem aplikacije SIP-a, kako se ne bi doveli u situaciju da ih je netko drugi prijavio i zloupotrebio njihovo pravo, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close