Službeno je

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini odgođeni za 15. studeni

Zbog problema s financiranjem donesena je odluka o odgađanju za 30 dana.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2020. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) na današnjoj sjednici donijelo je odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

Odgođeni izbori bit će održani u nedjelju 15. studenog 2020., javlja Anadolu Agency (AA).

Treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za provedbu izbora u skladu s odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, počeo je 7. svibnja, kada je SIP BiH raspisao lokalne izbore.

S obzirom na to da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva do danas nisu osigurana, primijenjene su odredbe člana 14.2. izbornog zakona BiH, prema kojem SIP BiH donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Istim članom je propisano da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore.

S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu 4. studenog, a izbori u Bosni i Hercegovini se, u skladu sa zakonom održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja (8. studeni) podudara i s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora je pomjereno za prvu sljedeću nedjelju odnosno za 15. studeni 2020, oblazložili su iz SIP -a BiH.

SIP  BiH danas je usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti što je rezultat sljedećih, izmijenjenih okolnosti u odnosu na 7. svibanj.

Ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati od 19. do 27. srpnja podnose prijave za ovjeru koalicija, odnosno listu nezavisnih kandidata. Od 5. do 17. kolovoza dostavljaju se kandidatske liste.

Izborna kampanja počinje 16. listopada i trajat će do 14. studenog do sedam sati.

Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave.

Rok za prijavu birača traje do 1. rujna 2020. do 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close