Promjene

Izbori – Čeka nas kaos na biračkim mjestima zbog virusa

U pojedinim slučajevima kada se utvrdi da neki birač ima povišenu temperaturu, moguće je da dođe i do kraćeg prekida glasovanja...
Vijesti / Politika | 14. 09. 2020. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Instrukcija o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covida-19 koju je izradilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH puna je nejasnoća i insistiranje na njezinom provođenju umnogome će otežati i drastično usporiti izborni proces, što će za posljedicu imati veoma malu izlaznost na izborima zakazanim za 15. Studenog, tvrde banjalučke Nezavisne novine.

Provjetravanje

Mjerenje temperature svakom biraču, kao i obveza da na biračko mjesto može ući samo onoliko birača koliko ima glasačkih kabina te osiguravanje distance od minimalno 1,5 metara, zatim obvezna dezinfekcija ruku prije i nakon glasovanja dovest će do ogromnih gužvi, velikih redova i znatno dužeg vremena za glasovanje pojedinaca nego što je ranije bio slučaj.

U pojedinim slučajevima kada se utvrdi da neki birač ima povišenu temperaturu, moguće je da dođe i do kraćeg prekida glasovanja s obzirom na to da se njemu ne može zabraniti glasovanje, ali da će se poslije toga morati detaljno dezinficirati i očistiti kabina.

Još jedna od odredaba instrukcije koja će usporavati izborni proces je i obveza predsjednika biračkog odbora ili člana zaduženog za kontrolu reda na biračkom mjestu da biračko mjesto provjetrava svakih 60 minuta.

Birači će ostati kod kuće

"Ako se bude inzistiralo na instrukciji, veliko je pitanje kako će se održati izbori. Oni svašta predviđaju, od provjetravanja do mjerenja temperature. Ne znamo gdje naći ljude koji će to ispoštovati i raditi. Koliko znam, Gradsko izborno povjerenstvo iz Banja Luke od SIP-a je tražilo pojašnjenja određenih stvari koje se čine nelogičnim, ali još nije dobila odgovor", rekao je za Nezavisne Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije Republike Srpske.

Naglašava da je neophodno, dok još nije kasno, naći način da se riješe određene stvari i nejasnoće sa SIP-om, jer je veliko pitanje i gdje pronaći članove biračkog odbora koji će "za sitne pare" ispoštovati to što traži Csrediđnje izborno povjerenstvo BiH.

Nezavisne novine nisu uspjele doznati u SIP-u dokle se stiglo s nabavkom opreme za izbore po instrukciji koju su sami napravili, odnosno beskontaktnih toplomjera, zaštitnih odijela, rukavica, toalet-papira, dezinfekcijskih sredstava i drugog. SIP je, naime, nedavno preko Vijeća ministara BiH zatražio i međunarodnu pomoć u opremi za provođenje izbora, međutim još nema informacija je li se tko se odazvao.

I stručnjaci u BiH naglašavaju da će vrlo teško biti održati izbore ukoliko se bude insistiralo na instrukciji SIP-a, jer će doći do ogromnih gužvi koje će sigurno odvratiti dio birača od glasovanja. Kako ističu, sve ono što se nameće kao obveza, kao što je mjerenje temperature ili obvezna dezinfekcija, utječe na birače koji će ostati kod kuće.

Paradoks

"Imali smo izbore u susjednim zemljama i sve je proteklo bez problema u smislu da nije bilo većih zastoja, velikog čekanja, a i sami izbori u Srbiji, Hrvatskoj pa i u Crnoj Gori nisu drastično utjecali na povećanje broja zaraženih. SIP treba učiti iz dobrih primjera, epidemiološke mjere treba poštovati, ali ne treba pretjerivati", rekla je za Nezavisne Tanja Topić, politička analitičarka.

Naglašava da SIP nema kompetencije da donosi epidemiološke mjere pitajući se s kim su se savjetovali kada su radili Instrukciju o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covida-19, koja je puna nejasnoća.

Također, naglašava da postoji i paradoksalna situacija jer s jedne strane i pored točno propisanih epidemioloških mjera koje se u kampanji ne poštuju, SIP insistira na njihovom provođenju na dan izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close