Trgovanje

Mostar: Mjesta u biračkim odborima plaćaju se između 500 i 2.000 KM

Malverzacije sa prodajom ili razmjenom mjesta u biračkim odborima otkrivene su prvi put na lokalnim izborima 2004. Takve manipulacije, iako javna tajna, teško su dokazive.
Vijesti / Politika | 13. 09. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjeta zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Metjua Palmera Mostaru, kako da bi dao podršku održavanju transparentnih i poštenih izbora u ovom gradu, aktualizirala je jednu staru boljku političkog sustavau Bosni i Hercegovini – potencijalnu prodaju i razmjenu mjesta u biračkim odborima, da bi stranke protuzakonito imale više članova nego što Izborni zakon nalaže.

Ta je praksa odavno poznata, a aktivisti i promatrači će morati dobro otvoriti oči – da izbornim procesom, odnosno voljom birača – nitko ne bi mogao manipulirati.

O manipulaciji sa biračkim odborima nakon sastanka s Palmerom progovorio je predsjednik gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić.

Pozvao je nadležne da preispitaju motivaciju stranaka koje u Mostaru nemaju predstavnike ni ogranke a sudjeluju u izborima, javlja BHRT.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić kaže: ''Treba obratiti pažnju na to da se u Mostaru prijavilo 50 političkih subjekata na izbore, a od toga 80 posto uopće nema ogranak u Mostaru, što znači da je njihov motiv da netko ispred tih stranaka postavlja svoje ljude u biračke odbore. Nije normalno da politička stranka koja u svom imenu ima Maglaj i Čapljinu prijavljuje se na izbore u Mostaru''.

Malverzacije sa prodajom ili razmjenom mjesta u biračkim odborima otkrivene su prvi put na lokalnim izborima 2004. Takve manipulacije, iako javna tajna, teško su dokazive. 

BHRT neslužbeno doznaje kako se mjesta u odborima kupuju ili prodaju. Ovisno o veličini biračkog mjesta, pozicija u odboru plaća se od 500 do 2000 KM.

Ivana Marić, politička analitičarka kaže: ''Svima je poznato da se na taj način rade izborne prevare da bi dobili mjesto u izbornim odborima i da bi ga prodali većim strankama ili da bi zaradili novac na izborni dan kako bi se vršile dodatne malverzacije. To nije nikakva tajna, godinama se ponavlja iz izbora u izbore da rade na taj način, manipuliraju i da se izigrava volja građana i da dobivamo zastupnike za koje građani nisu glasovali.”

Dugogodišnji civilni aktivist i politolog Husein Oručević na mostarske izbore izlazi kao nezavisni kandidat. Upozorava kako izborni inžinjering, koji je postao ustaljena praksa, neće biti eliminiran dokle god se glasovi broje ručno i presuđuje ljudski faktor.

“Te analogne, te van digitalne strukture kontrole onoga što ce izlaziti iz tih kutija su već proučene i znamo što rade i kako rade. Kada bismo doveli tehnologiju puno bi bilo lakše govoriti o fer političkim izborima'', kaže Oručević.

Površnim pogledom na listu prijavljenih političkih subjekata i laiku je jasno kako sudjelovanje pojedinih nema nikakvog smisla. Predstavnici stranaka koje nemaju svoje ogranke u Mostaru koje su novinari zvali za komentar nisu bili raspoloženi za izjave. Svi su bili ili na važnim sastancima ili su jednostavno, nakon što bi novinari rekli zbog čega zovu, spustili slušalicu.

Kopirati
Drag cursor here to close