ANP postrani

Dodik: Moguće konsultacije do 5.rujna, RS neće odmah odgovoriti

Govoreći o ANP-u, Ivancov je rekao kako pitanjima o kojima su stavovi suprotni treba staviti u stranu te voditi dijalog o onima iz sporazuma lidera od 5. kolovoza.
Vijesti / Politika | 02. 09. 2019. u 18:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je moguće da se u idućim danima obave konsultacije u vezi sporazuma lidera SDA, HDZ i SNSD o formiranju vlasti na razini BiH, te da se dogodi priča o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je, kaže, malo vjerojatna.

Na sceni su, tvrdi, spekulativni politički razlozi, na koje će RS odgovoriti.

Dodik ističe da neće odmah nakon 5. rujna, ukoliko se ne implementira dogovor lidera, dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS, kako bi zaštitio poziciju tog bh. entiteta.

Pokušat će, kaže, tražiti srpsko jedinstvo, ali, kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, „već podilaze strancima i Bakiru Izetbegoviću“.

''Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. rujna, ne znači da ćemo odmah 6. rujna ići u Narodnu skupštinu Srpske. Obavit ćemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u parlamentu da donesemo dokument s kojim ćemo ići u pregovore s Federacijom BiH'', rekao je Dodik novinarima nakon razgovora s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim ističući da im uopće ne treba potpora opozicije u RS-u.

Uvjeren je da će u FBiH odbaciti razgovore, ali će, kaže, tako pokazati da su protiv. 

Očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU.

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov rekao je, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, da se taj posao trebao uraditi u skladu s principima Daytonskog sporazuma i ravnopravnosti entiteta i naroda, te na osnovu izborne volje. 

Također, Ivancov je rekao kako u skladu s izbornim rezultatima tri vodeće stranke trebaju formirati vlast na državnoj razini, a kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara treba pripadati srpskom narodu 

Govoreći o ANP-u, rekao je kako pitanjima o kojima su stavovi suprotni treba staviti u stranu te voditi dijalog o onima iz sporazuma lidera od 5. kolovoza.

Rekao je i kako će ruske firme, poput vlasnika naftne industrije RS Zarubrežnjefta, i druge nastaviti rad u RS.

Kopirati
Drag cursor here to close