Te jedno, te isto

11 principa i jedan rok trajanja

Ono što čini njihov iznenadni, glumljeni dogovor pred očima i pod palicom europskog budnog oka, nije ništa nego ono što nam je ionako u svim pravilima i ciljevima zadano. Jedina je novost rok trajanja…
Kolumna / Kolumne | 06. 08. 2019. u 10:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ništa drugačije nije jutro nakon dogovora o formiranju vlasti od svih drugih jutara u ovoj nedogovorenoj zemlji. Sve ono što godinama stoji – osim smradova po svim stolnim gradovima – ne osjeća da su se tri ruke složile pred fotografom u sportski pozdrav.

Iznenada je pao potpis pod 12 principa na kojima će počivati buduća vlast. Deset mjeseci nakon što smo zaokruživali imena, deset mjeseci nakon što su padale razne optužbe, ali ne i važne optužnice, tri lika koja su si prebrojala najviše glasova, sklopili su pakt. Sve što su mogli prvi dan nakon izbora ili barem dan nakon smiješnog prebrojavanja glasačkih listića, dogovorili su veliki umovi s mjesecima kašnjenja, kao da nama ne prolaze životi u čekanju njihove milosti da se u natezanju oko plijena formira vlast.

Naše čekanje ne treba analizirati. Davno je to porazilo sve medicine i znanosti. No, sigurno će se analizirati tko su pobjednici a tko poraženi nakon tri potpisa pod 11 stavki koje, kako je najavljeno, imaju rok trajanja od 30 dana.

Reći će se kako je Milorad Dodik poražen je se pristaje na nastavak NATO-putovanja. Doduše, nije rečeno kojom dinamikom, ali se, kako to reče Bakir Izetbegović, neće ići nazad.

U poražene će se staviti i Dragan Čović jer je pristao, ma koliko hvalio svoje taktiziranje, na ulazak u vlast bez izbornog zakona iako je o tome galamio svo vrijeme tvrdeći kako neće biti popuštanja i (ne)spretno najavivši strog zaokret. U biti se dogodio preokret.

Svojima će među gubitnicima biti i Izetbegović jer je eto sklopio pakt s rasturačima Bosne i pristao na njihove igre i kakve li sve neće padati ovako plitke i glumljeno duboke analize još jednog rješenja za ovu zemlju koje mora biti potpisano jednako kako joj je potpisana luđačka košulja koju ne mogu skinuti nikakve tablete.

Pobjednika, dakle, prema sudu publike nema i neće biti. A ako se pročita 11 mudrolija i rok trajanja potpisa, vidjet će se da je potpisano nešto što bismo mi trebali ionako živjeti, poštivati, provoditi kroz zakone i međusobne odnose.

Ono što čini njihov iznenadni, glumljeni dogovor pred očima i pod palicom europskog budnog oka, nije ništa nego ono što nam je ionako u svim pravilima i ciljevima zadano. Jedina je novost rok trajanja i jedino se tom potpisanom principu može vjerovati.

Sve ostalo, samo je još jedna šarena laža ucijenjenih lidera koji su morali prekinuti nekim cirkusom cirkus u natezanju koji mjesecima traje. Da ne bismo povjerovali da su mozgovi smislili neke nove čarobne formule, utješili su nas potpisivači smiješnog rukovanja svojim viđenjem potpisa.

Hrvatska je strana potpise pripisala svojem inzistiranju na dogovoru. Bošnjačka je strana rekla kako nema koraka unazad likujući nad deblokadom NATO-puta i poručivši kako se izborni zakon nije riješio 14 godina pa da ne može ni za 14 dana. Srpski je potpisnik pak rekao kako nakon isteka roka trajanja slijedi potpuna blokada BiH.

Ništa dakle veliko, osim novog mazanja očiju, nismo dobili s 11 principa i jednim rokom trajanja. Budno europsko oko, da bi spasilo svoj ugled i pomaklo mrvicu ovu zemlju naprijed, jer bez nove vlasti nema novog zaduživanja, zažmirilo je. Ono što smo mogli imati prije 10 mjeseci, imamo i sad -  a to je još jedna runda dogovora. I tako svaki put, iz izbornog ciklusa u cirkus, iz godine u godinu, iz dana u dan, sve dok se ne ostvari 12. princip i ovoj zemlji istekne rok trajanja.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close