HNŽ

Glavni tužitelj zastupnicima: Urušava vam se MUP

Predstavljajući izvješće o radu Tužiteljstva HNŽ-a za 2019. godinu, Kovač se osvrnuo i na rad policije.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2020. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Urušava vam se MUP'', poručio je zastupnicima Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač.

Predstavljajući izvješće o radu Tužiteljstva HNŽ-a za 2019. godinu, Kovač se osvrnuo i na rad policije.

''Apeliram na ovaj dom, popravite stanje u MUP-u postavite zapovjednu strukturu'', rekao je, između ostalog, Kovač i naveo kako policijske istrage dobrim dijelom usporavaju tužiteljstvo.

Ponavljanje nakon policije

''Nemaju sposobnosti da se iznesu s najtežim oblicima kaznenih djela. Županijski MUP prvenstveno bi trebalo osnažiti kadrovski i znanjem opremiti tu instituciju koja bi poboljšala stanje sigurnosti'', rekao je Kovač i iznio podatak da po gospodarskom kriminalitetu i korupciji u MUP-u ''rade dva inspektora i to dva čovjeka koja su bolesna''.

Rekao je i kako su pojedini tužitelji morali ponavljati istražne radnje nakon policije.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, Slađan Bevanda, rekao je kako pak kako MUP radi posao odgovorno.

''Danas je najdogovornija za stanje ministarstvu ova skupština'', rekao je Bevanda napominjući kako je skupština ta koja treba pokrenuti pitanje imenovanja povjerenstva koje bi imenovalo ravnatelja policije te pokrenulo imenovanja potrebna za uspješniji rad policije i sve ono što godinama muči ovaj resor.

Kovač je, govoreći o izvještaju o radu ove pravosudne institucije, rekao kako od prošlog izvješća nije došlo do promjena popunjenosti tužiteljskih kadrova, da su neki tužitelji opravdano bili nekoliko mjeseci na bolovanju.

Čekanje na daktilografa

U tužiteljstvu tako radi 21 tužitelj koji su raspoređeni u tri odjela.

Tužiteljstvo, rekao je, nije popunjeno u cijelosti nije se ukazala potreba da se popunjava s obzirom da je smanjen broj kaznenih prijava.

''Uspjeli smo da u 2019. popunimo dvije pozicije – glasnogovornika što je doprinijelo transparentnosti rada i primili smo u stalni radni odnos stručnu suradnicu za ekonomske poslove s ciljem jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije'', rekao je Kovač.

Upozorio je pak na sporost pri popunjavanju potrebnih kadrova.

''Dogodio se odlazak nekoliko zaposlenika, ali je sporo popunjavanje. Mi sad da bi primili popunili poziciju daktilografa nama treba 6 - 7  mjeseci'', rekao je Kovač i dodao kako je postojeći broj tužitelja sasvim dovoljan da odgovori izazovima i da radi na pristiglim prijavama.

''Računalna oprema je iz donacija USAID-a. Što se tiče vozila imamo tri vozila, jedno nije u voznom stanju ponuđena je na prodaju. Treća Škoda je prešla 450 tisuća'', rekao je i dodao kako je internetska stranica bila ''zaključana'' jer je otišao IT-stručnjak.

Govoreći o brojkama, naveo je kako je 82,7 posto kolektivne norme ispunjeno, ali da je bilo 12 posto manje zaprimljenih prijava.

Pravosuđe ne stoji dobro

Kad su u pitanju ratni zločini, riješena su 22 predmeta, podignuto je 5 optužnica i riješeno 14 istraga. Određeni broj predmeta ratnih zločina bit će vraćeno s viših razina.

''Istražiteljima ratnih zločina istekao je ugovor pa su pušteni kući dok se ne dodijele neke donacije. Šteta je pustiti te ljude na ulicu i nadam se da ćemo to premostiti'', rekao je.

Kad su u pitanju korupcija te gospodarski kriminal, riješeno je 130 prijava, a podignuto 19 optužnica.

''Pravosuđe, što bi rekli u javnosti, ne stoji dobro. Nažalost, ne stoji zbog ljudi koji su na čelnim pozicijama u pravosuđu, koji u nekim slučajevima iskaču iz svoje struke'', rekao je Kovač te naveo da nije zadovoljan rezultatima u predmetima korupcije.

Između ostalog, istaknuo je kako je primjetan porast broja prijava građana i udruženja građana izravno tužiteljstvu što, kako navodi, dovodi do zaključka da građani imaju povjerenje u tužiteljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close