Javnost treba čuti ljude koje plaća

Pratite UŽIVO sjednicu Skupštine HNŽ-a

Danas je neslužbeno poručeno kako se snimanje ''ne može dozvoliti, ali ni zabraniti''.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipi portala Bljesak.info dozvoljeno je prenošenje uživo sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, u mostarskoj gradskoj Vijećnici se održava IX redovna sjednica županijske Skupštine na čijem su dnevnom redu Izvješće o radu županijskog Tužiteljstva i Suda, Izvješće o izvršenju sankcija, o radu pravobraniteljstva, o koncesijama, strategiji razvoja poduzetništva te presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Balić i Drugi protiv BiH.

Sjednice su javne

Iako u Pravilniku Skupštine stoji da su sjednice javne, portalu Bljesak.info ranije nije dozvoljeno snimanje iako, nakon službenog upita, nismo dobili službeni odgovor.

Danas je neslužbeno poručeno kako se snimanje ''ne može dozvoliti, ali ni zabraniti''.

Podsjećamo, više je puta traženo da se sjednice prenose, ali je to odbijano uz obrazloženje kako nema uvjeta te da će sve biti omogućeno kad se preuredi nova zgrada Skupštine. 

''Danas ćemo raspravljati o bitnom pitanju a to su tužbe protiv HNŽ koje se mjere u desetinama milijuna KM. Imat ćemo na Skupštini koji su u tom sustavu vezanom za tužbu. Ono što mene kao zastupnik razočarava u izvještaju pravobraniteljstva je da tri suda po istom predmetu presudi u jednom pravcu a četvrti u drugom. Zamolit ćemo sudove da odluke donose po činjenicama, da se ujednači praksa u sudovima'', rekao je Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Rekao je da tužbe zaposlenika najviše opterećuju proračun županije. Procjene su da su presude preko 30 milijuna KM, dodao je i naveo da kamate prelaze preko 130 posto u odnosu na glavnicu. Rekao je kako je u poslovniku navedeno da je sjednica javna ali da nije regulirano snimanje.

Neuređena slika

''Do sada nismo nikome zabranili. Nije ni zabranjeno ni odobreno'', rekao je Špago komentirajući zahtjeve za snimanje sjednice.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako nema ništa protiv da se ta priča medijski razvije da postoji YouTube kanal na kojem bi bile snimke skupštine.

''Neuređena slika koja se šalje iz Skupštine nije dobra poruka. Mi smo završili tehnički dio priprema, u postupku je nabavka opreme a u tijeku je postupak obuke osoba koje će sve to raditi. Slika koju puštamo iz Doma naroda, nju opslužuju dvije osobe. Nije to samo stavit ćemo neki telefon pa ćemo mi to snimati. Daleko je to više od toga. Čim smo u eteru dajemo sliku institucije, a ja ne bih želio da ta slika bude tehnički neuređena i loša. Bitniji je sadržaj, ali nije ni ovo manje bitno pitanje. Za narednu sjednicu će biti sve pretpostavke da ćemo imati taj YouTube kanal preko kojeg ćemo pustiti što se događa na sjednici bez povremenih ili povremenih informacija'', rekao je.

Dodao je kako nije problem da mediji prenose sjednicu, ali da se onda mora znati da to nije slika koju šalje Skupština nego određeni medij.

Kopirati
Drag cursor here to close