Pod jednim krovom

Dinastija Izetbegović: Samo neka vlast ostane u kući

Ukoliko se obistine prognoze da će Sebija Izetbegović biti kandidatkinja SDA u utrci za bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, značit će to nastavak vladavine obitelji Izetbegović i to punih 28 godina.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2018. u 10:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jasno je da se u kući Izetbegovića odlučuje o novčanim tokovima u zemlji, planovima njenog razvoja, svakom tenderu itd", rekao je za Radio Slobodna Europa Enver Kazaz profesor na sarajevskom Univerzitetu navodeći kako se se vlast nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini koncentrirala na kuću Izetbegović.

"Zato što je klijentelizam, kojeg je uspostavio Alija Izetbegović, s logikom formiranja paradržavnih institucija tijekom rata, rezultirao time da je veliki broj građana direktno ovisan o glavnom centru moći'', kaže Kazaz.

Egzistencijalna ovisnost

"Ta egzistencijalna ovisnost velikog dijela građana o kući Izetbegović", komentira dalje Kazaz, "govori da mi nismo kao društvo prešli u demokraciju, nego smo ostali u autoritarnoj liderokraciji i partitokraciji".

Izetbegovići su vratili Bošnjake iz modernog doba u neku vrstu feudalizma. Jedino tko je ostvario svoju najavu o vladanju dvjestotinjak obitelj nad ostatkom stanovništva jeste Alija Izetbegović i mi danas prisustvujemo histeriji te obitelji kada se stranka cijepa


Naime, Denis Zvizdić, koji je slovio za najboljeg kandidata stranke za ovdu dužnost, odustao je od kandidature, nakon što je Predsjedništvo Stranke odlučilo da će kandidata za Predsjedništvo BiH birati pojedinačnim glasovanjem. Sebija Izetbegović, supruga šefa stranke Bakira Izetbegovića, bit će jedna od kandidatkinja Kadrovske komisije SDA. Istodobno, neki izvori iz SDA za agenciju Patria su rekli kako bi brzo od kandidature mogao odustati i Safet Softić, pa bi ostala dva kandidata: Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović.

Izetbegović nakon ove odluke nije želio govoriti kako će se stvari razvijati rekavši da je na njegovoj supruzi da odluči. Javnost pak smatra da su dolazak turskog predsjednika u BiH i aktivosti u sklopu te posjete ustvari početak Sebijine utrke za izbore.

28 godina vladavine

"Sebija Izetbegović je također Predsjedništvu stranke ponudila opciju da ni ona ne sudjeluje, ali to nije usvojeno. Na njoj je da do 26. svibnja odluči hoće li sudjelovati u utrci. Samo Bog zna šta će se desiti. Ja sam rekao da ona ne treba da bude kandidat, i ona je to rekla, ali je teren rekao drugačije. Imala je začuđujuću podršku s terena. Jedno je šta mi mislimo, a drugo šta život izrežira. Važno je da SDA dobije kandidata koji će moći pobijediti na izborima, i koji će se kasnije moći nositi sa svima", naglasio je Izetbegović.

Radio Slobodna Europa podsjeća kako je upravo njezino imenovanje na čelu Kliničkog centra prije dvije godine izazvalo negodovanje u javnosti, s obzirom na sumnje da se radi o klasičnom nepotizmu, no predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se na to nije osvrtao.

Ukoliko se obistine prognoze da će Sebija Izetbegović biti kandidatkinja SDA u utrci za bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, značit će to nastavak vladavine obitelji Izetbegović i to punih 28 godina. Nakon osnivača stranke, Alije, preko njegovog sina Bakira, pa sve do Sebije, dinastija Izetbegović će tako biti najduža loza u obavljanju državničkih poslova na prostorima Balkana.

Feudalizam

"Precizno rečeno, Izetbegovići su vratili Bošnjake iz modernog doba u neku vrstu feudalizma. Jedino tko je ostvario svoju najavu o vladanju dvjestotinjak obitelj nad ostatkom stanovništva jeste Alija Izetbegović i mi danas prisustvujemo histeriji te obitelji kada se stranka cijepa, kada ta obitelj mora dovesti veliku simboličku pojavu kakva je Erdogan da, vjerojatno, najavi kandidaturu gospođe Izetbegović za Predsjedništvo", ističe profesor Kazaz.

To da postoji vjerojatnoća kako će turski predsjednik na skupu svoje stranke u nedjelju, u Sarajevu, najaviti kandidaturu Sebije Izetbegović, danima se spekulira u bh. javnosti.

Istovremeno, analitičarka Ivana Marić navodi i kako zbog svega navedenog u stranci postoji raskol već izvjesno vrijeme, zbog čega su neki od čelnih ljudi napustili tu političku opciju i osnovali vlastite stranke.

Pročitajte još

"Stranka demokratske akcije se već odavno rasipa. To je postalo standardna pojava da nakon svakog kongresa pojedinci napuste stranku. Međutim, ovdje je specifično to što su visoki dužnosnici napustili stranku. Vidimo da su dva-tri potpredsjednika, glavni tajnik stranke, visoki vršitelji dužnosti SDA napustili stranku i poveli sa sobom i druge. Rasipanje je počelo otkako je Bakir Izetbegović preuzeo predsjedanje strankom. Ako bi gospođa Izetbegović bila kandidat za Predsjedništvo, mislim da bi to samo potvrdilo rasipanje i označilo kraj za SDA", poručuje Marić.

Stranka mora ići s vlasti

Za razliku od Ivane Marić, profesor Enver Kazaz kaže kako se teško može prognozirati sada - hoće li kandidatura Sebije Izetbegović dovesti do slabljenja stranke na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. No, ono što je sigurno, navodi Kazaz, jeste da bi za nju na izborima glasovali klijenti okupljeni oko kuće Izetbegović, s obzirom na to da ona ne uživa podršku javnosti nakon što je postavljena na čelo sarajevskog Kliničkog centra.

"Ta se stranka pocijepala i ne vjerujem u mogućnost da bilo koji kandidat SDA dobije predsjedničke izbore. Naprosto su društveni uvjeti postali takvi da ta stranka mora ići s vlasti i jasno je da su društveni uvjeti postali takvi da ta stranka mora konačno platiti ceh upravljanja BiH. Nema te karizmatske osobe koja u ovom trenutku može spašavati dinastiju Izetbegović i njenu stranku koja je tretirala Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake u njoj kao privatnu prćiju", zaključuje profesor Kazaz.

Kopirati
Drag cursor here to close