Klizna situacija

Prva dama: Sebija Erdogan

Njena kandidatura pokušaj je da dinastija preživi svog najnesposobnijeg člana.
Kolumna / Kolumne | 04. 05. 2018. u 10:36 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li Sebija Seka Izetbegović kandidatkinja SDA za bošnjačku članicu Predsjedništva BiH ili je Sebija Seka Izetbegović odabir Recepa Tayyipa Erdogana za namjesnicu njegove AKP u Bosni i Hercegovini?

Prije dvije godine, sredinom upravo ovog mjeseca, Bakir i Sebija Izetbegović bili su u Istanbulu, ne kao član kolektivnog šefa države u pratnji svoje šefice, već kao dragi gosti na jednoj velikoj svadbi. Selcuk Bayraktar oženio je pred 6.500 zvanica Sumeyye, a kum im je bio Hulsu Alkar.

Malo bi nam to danas bilo važno da Sumeyye nema djevojačko prezime Erdogan, da joj muž nije, kako se to već kaže, biznismen u vojnoj industriji, da kum Alkar nije tada bio načelnik Generalštaba druge vojske NATO-a po brojnosti, da načelnika, inače, ne imenuje premijer kojem mandat traje onoliko koliko kaže predsjednik Republike Turske i Sumeyyin babo – Recep Tayyip Erdogan.

Na jednoj od fotografija sa te raskošne, carigradske i carske svadbe, Sebija Izetbegović u Erdogana, a preko muža, gleda sa kezom od uha do uha i pogledom kakav imaju tinejdžerice kada su blizu Justina Biebera ili tako nekoga. Nema tu, da odmah ušutkamo mahalu, nikakvih tajnih odnosa, privlačnosti i afera u začetku. Sebija je, kao i Bakir, samo opčinjena predsjednikom koji je ispred 6.500 ljudi ozvaničio splet porodičnih interesa, vlastite političke moći, vojne sile i krupnog, od države kojom vlada ovisnog kapitala. Jer, da ponovimo, zet Recepa Tayyipa Erdogana je biznismen u vojnoj industriji, dok je kum zeta Recepa Tayipa Erdogana bio načelnik Generalštaba kojeg je na tu funkciju imenovao Recep Tayyip Erdogan, baš kao i njegovog nasljednika.

Je li, da se vratimo na ono pitanje s početka, Sebija Seka Izetbegović kandidatkinja SDA za bošnjačku članicu Predsjedništva BiH ili je Sebija Seka Izetbegović odabir Recepa Tayipa Erdogana za najmesnicu njegove AKP u Bosni i Hercegovini? Odgovor je... Polako, doći ćemo do njega.

''Njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH smo od početka demantovali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu spram njene kandidature, kao politička autsajderka je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerovatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu'', rekao je Bakir Izetbegović, komentirajući ono što je mjesecima najavljivano i što je on, kao, svaki puta demantirao: unutarstranačku kandidaturu vlastite supruge za mjesto koje je njega zapalo zato što je po profesiji sin Alije Izetbegovića.

Stotinu je mogućih razloga kandidature Sebije Izetbegović za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ima tu i nekontroliranog samopouzdanja, neproporcionalnosti ambicija i mogućnosti, straha od gubitka na važnosti stečenoj vjenčanim listom, sukoba među onima koje je mlađi Izetbegović namontirao na funkcije, a njima zinule guzice... Skoro svi su u ovom trenutku manje važni od toga ko će doći da pogura Seku i ko joj je uzor zbog, prije svega, tipa vladavine.

Njegovo ime je, o čudna li čuda, Recep Tayyip Erdogan i, osim što će u Sarajevu održati predizborni skup svoje AKP(!), otvorit će jedan bolnički odjel u klinici kojom vlada – Sebija Izetbegović.

Političke dinastije u savremenoj demokratiji nisu česte, no ima ih. Dva su Busha bila predsjednici Sjedinjenih Država, oko dvadeset šest Kennedyija je probalo otići tamo gdje je boravio John Fitzgerald, Hillary Clinton je od Donalda Trumpa izgubila ne zbog manjeg broja glasova, već zbog američkog sistema izbora... Odluka Izetbegovićeve supruge sa svim tim slučajevima ima veze koliko i sa odlaskom Željka Buvača sa mjesta pomoćnog trenera ''Liverpoola''.

Bakir Izetbegović nije iznevjerio baš sva očekivanja: stranku daidžića i amidžića doveo je na rub poraza kojeg, zahvaljujući ponajprije Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, ali i kilavoj opoziciji, možda može i izbjeći, samo što SDA pobjedu ni tehnički ne može ostvariti sa njim kao kandidatom za člana Predsjedništva. Upravo zbog toga što neće biti u predsjedničkom trilingu nestat će i dobar dio moći zasnovane na kadroviranju do podne i kontroliranju svih značajnijih tokova novca na području pod kontrolom SDA od podne.

Da konačno odgovorimo je li Sebija Seka Izetbegović kandidatkinja SDA za bošnjačku članicu Predsjedništva BiH ili je Sebija Seka Izetbegović odabir Recepa Tayyipa Erdogana za namjesnicu njegove AKP u Bosni i Hercegovini? Taj odgovor glasi: nije važno ove sekunde, ali će brzo biti. Njena kandidatura pokušaj je da se akumulirana moć zadrži u porodičnom krugu, da dinastija preživi svog, očito najnesposobnijeg člana i da se nastavi održavati sistem poput onoga u kojem je Erdogan udao kćerku, a riješio i vojsku i vojnu industriju.

Tako nešto, čak i ako zaista pobijedi, Sebija Izetbegović ne može ni pomisliti, no i ono što može napraviti proizvest će još više opće štete i donijeti još više koristi za obitelj čija je rahmetli glava svoj dio BiH predala Turskoj Recepa Tayyipa Erdogana.    

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close