SDA za Predsjedništvo

Zvizdić diže ruke, Sebiji otvoren put?

Predsjedništvo SDA će donijeti odluku o tome hoće li Konvencija SDA birati kandidata aklamacijom ili tajnim glasovanjem.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2018. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić nagovijestio je mogućnost povlačenja iz trke za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Kako je prenijela BHRT, Zvizdić je rekao kako ne mora biti kandidat SDA za ovu dužnost, bez obzira na plebiscitarnu podršku koju je dobio s terena, te da Predsjedništvo stranke treba predložiti samo jednog kredibilnog kandidata od četvoro ponuđenih.

Smatra da konformistički prijedlog'' kadrovskog povjerenstva SDA, koja je predložila Predsjedništvu stranke imena četiri dužnosnika koje je članstvo predložilo kao kandidate za člana Predsjedništva BiH, nije praćen bilo kakvim razložnim kriterijima ili analizom kandidatura s terena.

''U slučaju da Predsjedništvo SDA zauzme stav da dobiveni broj kandidatura s terena nije dovoljan argument za odluku i da se o tome treba na konvenciji ponovo izjašnjavati, nisam spreman da podržim takav nelogičan prijedlog i zbog toga neću sudjelovati u bilo kakvim daljim izbornim procedurama na najavljenoj konvenciji stranke'', rekao je Zvizdić, prenosi agencija Srna.

Kaže kako mu osobna dužnost nikada nije bila važnija od jedinstva stranke.

Kadrovsko povjerenstvo SDA je na sjednici održanoj proteklog tjedna proslijedilo Predsjedništvu SDA imena četiri dužnosnika koje je članstvo predložilo kao kandidate ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo SDA će donijeti odluku o tome hoće li Konvencija SDA birati kandidata aklamacijom ili tajnim glasovanjem.

S druge strane, portal Žurnal navodi kako bi uz Zvizdića na popisu koji će se naći pred izaslanicima na Konvenciji trebali biti Šefik Džaferović, Safet Softić i Sebija Izetbegović.

''Ovim je, faktički, frakcija SDA okupljena oko Denisa Zvizdića i njegovog rođaka Aljoše Čampare doživjela fijasko, jer su vjerovali da će Zvizdić aklamacijom biti predložen za kandidata. Stav Kadrovske komisije SDA dokaz da je Sebija Izetbegović trenutno najozbiljniji pretendent za kandidata za člana Predsjedništva BiH. Uzmu li se u obzir svi glasovi sa terena, te (ne)odlučnost kandidata Šefika Džaferovića i Safeta Softića – put za prvu damu je otvoren'', piše Žurnal.

Portal dodaje da, ukoliko Sebija Izetbegović pokaže i javnu želju za kandidaturom, Safet Softić i Šefik Džaferović će vjerojatno odustati u njezinu korist, što će joj biti sasvim dovoljno da dobije podršku više od 50 posto članova Konvencije.

''Svjestan je toga i Denis Zvizdić koji je već ranije najavljivao odustajanje od kandidature. Zvizdić je iskazao nezadovoljstvo odlukom Predsjedništva SDA da se kandidat izabere tajnim glasovanjem. Nezadovoljstvo mu je sigurno pojačano zbog 'pojavljivanja novih kandidata'''.

Kopirati
Drag cursor here to close