HDZ BiH i SNSD

Čović i Dodik u Mostaru dogovorili koaliciju

Čović pojasnio da je ''plan B'', koji je ranije spominjao zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona zapravo stvaranje uvjeta za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2018. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekli su u ponedjeljak nakon sastanka u Mostaru da su SNSD i HDZ BiH dogovorili koaliciju nakon predstojećih izbora, na kojima očekuju veliku pobjedu ove dvije stranke.

Čović je rekao da se HDZ BiH s obzirom na to da nije promijenjen Izborni zakon mora organizirati s partnerima da bi uvjerljivo dobio izbore i u miru čekao implementaciju izbornih rezultata.

On je naveo da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na razini BiH da nakon izbora ne bi bilo puno zastoja i čekanja i da bi vlast bila što prije uspostavljena, javlja Srna.

''Mi smo partneri, to smo se dogovorili još prije i prenijet ćemo to na sve naše suradnike da to bude u sljedećim mjesecima efikasno'', dodao je Čović.

On je naglasio da je suradnja dvije stranke dobra i da se ostvaruje i u Zastupničkom i u Domu naroda parlamenta BiH, kao i na svim drugim razinama.

Čović pojasnio da je ''plan B'', koji je ranije spominjao zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona zapravo stvaranje uvjeta za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora.

''Da smo uradili izmjene i osigurali da jedan narod drugom ne može birati predstavnike, onda bismo ležernije išli u kampanju, a onda bi koalicije izgledale drugačije, a pošto se to nije dogodilo, mi kroz 'plan B' moramo drugačije sagledati naša koaliranja kako bi osigurali uvjerljivu pobjedu'', dodao je Čović.

Dodik je naglasio da SNSD sa svojim partnerima očekuje najveću pobjedu do sada.

On je izrazio žaljenje što nije došlo do izmjena Izbornog zakona i rekao da apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

Navodeći da je u BiH očigledno i dalje na sceni ignoriranje realnosti, Dodik je rekao da želi podržati princip da svaki narod bira svoje predstavnike, javlja Srna.

''BiH može biti stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno usložiti međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svatko bira svoje predstavnike'', istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao da nema više uvjeta za izmjenu Izbornog zakona i da se svi trebaju okrenuti uvjetima za fer i tolerantnu izbornu kampanju.

Kopirati
Drag cursor here to close