Izborni zakon

Nismo naivni: Hrvati imaju plan B i C

Izmjene Izbornog zakona nužne su radi legalne provedbe općih izbora, planiranih za listopad 2018. godine, jer je Ustavni sud BiH ranije ove godine stavio izvan snage odredbe kojima je bio reguliran način izbora zastupnika u Domu naroda.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2017. u 15:27 Bljesak.info
Kopirati

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu, na druženju s novinarima, kazao da će u srijedu na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti razmatran prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je uputio Hrvatski narodni sabor, odnosno HDZ BiH.

''Vjerojatno nakon te rasprave da ćemo imati još sličnih inicijativa, a otvorit će se i mnoštvo razgovora u sljedećih 10-15 dana s predstavnicima međunarodnih institucija i između nas na jednoj bilateralnoj razini kako bi eventualno došli do rješenja koje bi bilo provedivo. Da bi mogli imati iduće izbore prvi vikend desetog mjeseca i za članove Predsjedništva i za Dom naroda i za Mostar u smislu korekcija izmjena Izbornog zakona i uvažavanja i osnova onog što je donio sud u Strasbourgu kad je u pitanju nekoliko odluka koje se tiču nas, ali jednako tako Ustavni sud BiH kad je u pitanju Mostar i Dom naroda'', naveo je Čović.

Kako prenosi Fena, Čović je rekao kako smatra da će "to ići dosta teško, jer atmosfera koja je načinjena, načinjena je na način da nitko ne analizira kako popraviti neke prijedloge, nego ih apsolutno odbacuje i čeka neko vrijeme kako bi izašao s nekim novim idejama''.

''Mislim da ćemo možda imati čak i nekoliko prijedloga. Vjerujem ako ovo sutra ne završi na jedan adekvatan način, određenim prihvaćanjem redovite procedure gdje bi se dalo nešto promijeniti, onda ulazimo u jednu dosta zahtjevnu fazu'', kazao je Čović.

Naime, Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu će razmatrati prijedlog izmjena izbornog zakona kojega je ranije, na prijedlog HDZ BiH, usvojio Dom naroda, no nema izgleda da on u toj formi bude konačno prihvaćen jer mu se protive političke stranke s bošnjačkim predznakom.

Hina navodi kako je Dom naroda državnog parlamenta u srpnju je po hitnom postupku, glasovima hrvatskih i srpskih zastupnika, usvojio izmjene koje predviđaju uspostavu ad hoc etničkih područja za izbor članova Predsjedništva BiH te novi model izbora 15 zastupnika u Domu naroda, kao i uvođenje višečlanih izbornih jedinica iz kojih bi se biralo 35 članova gradskog vijeća od čega 26 izravno, a devet temeljem kompenzacijskih mandata.

Izmjene Izbornog zakona nužne su radi legalne provedbe općih izbora, planiranih za listopad 2018. godine, jer je Ustavni sud BiH ranije ove godine stavio izvan snage odredbe kojima je bio reguliran način izbora zastupnika u Domu naroda.

Bošnjačke političke stranke najavile su kako neće poduprijeti HDZ-ove prijedloge pa ta stranka sa svojih pet od ukupno 42 zastupnika neće moći presudno utjecati na ishod glasovanja, a može računati na potporu samo zastupnika iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u utorak je novinarima kazao kako očekuje da će na Zastupničkom domu biti postignut barem dogovor o tome da se predložene izmjene razmatraju po redovitoj proceduri, što bi onda omogućilo širu raspravu i predlaganje izmjena prihvatljivih za sve.

Istaknuo je kako će u HDZ-u ipak nastaviti inzistirati na tome da se izborni zakon mijenja jer je to u interesu svih, a bitno je i za legitimnost izbora iduće godine, kao i za provedbu izbornih rezultata i uspostavu izvršne vlasti.

"Mi nismo naivni. Imamo i plan B i plan C", kazao je Čović dodajući kako i od drugih aktera očekuje da jasno kažu kakve prijedloge nude i je li na tom tragu moguć dogovor.

Jedino što u HDZ-u drže bitnim, istaknuo je Čović, jest osigurati pravo svakog od tri konstitutivna naroda, pa tako i Hrvata, da sam bira svoje legitimne predstavnike u vlasti.

 

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.