Zarobljeni u prošlosti

Kolinda u Mostaru: Danas oživljavaju duhovi prošlosti

Danas želim podijeliti stajališta Hrvatske, izazovi, pomoć na EU putu, vanjsko-politički smjer Hrvatske u izgradnji EU. Euroatlanski prostor opstaje u svim uvjetima i izolacija iz tog prostora je postala nemoguća.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2018. u 14:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović održala je u ponedjeljak 14.svibnja. predavanje na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

''Danas želim podijeliti stajališta Hrvatske, izazovi, pomoć na EU putu, vanjsko-politički smjer Hrvatske u izgradnji EU. Euroatlanski prostor opstaje u svim uvjetima i izolacija iz tog prostora je postala nemoguća. Našu sigurnost definira naše okruženje u prvom redu. Trajna stabilizacija jugoistočne Europe je najbitnija, brojni izazovi se poklapaju upravo ovdje. Razni politički utjecaji, hrvatska čvrsto zastupa stav o cjelovitoj političkoj emancipaciji ovog prostora. Svjedoci smo brojnih pritisaka kojima je cilj da udalje ovaj prostor od EU puta. Poštujemo ipak odluku svake države u suverenom izboru vanjskih partnera, a ako izaberu EU, u nama će imati partnera'', kazala je Grabar Kitarović danas u Mostaru, prenosi N1.

To je vrlo zahtjevan i koristan proces i pozdravljamo napore svih država ovog prostora na tom putu, kazala je.

''Za napredak je najvažnija vladavina prava, borba protiv korupcije, ekonomija. Otvorena bilateralna pitanja se moraju riješiti prije ulaska u EU, to kaže posljednja Strategija o proširenju. Strategija za Zapadni Balkan potvrđuje kako su izgledi za proširenje realni. Veseli nas preporuka za pregovore s Makedonijom i Albanijom. BIH je preporučena žurna izmjena Izbornog zakona. Primjer Makedonije i Albanije dokaz je kako nije nemoguće ustrajati na reformama. Pozdravljamo kontinuirani angažman NATO-a. Jamče članicama dugotrajnu stabilnost. To je Hrvatskoj ključni nacionalni interes. Danas u jugoistočnoj Europi oživljavaju duhovi prošlosti. Ne očekujem da će sve države uskoro naći zajednički jezik, ali to nas drži zarobljene u prošlosti'', dodala je između ostalog, Grabar Kitarović.

O migrantima...

''Pitanje migracija nije iza nas. Više od 600 tisuća ih je prošlo kroz Hrvatsku. Vjerujemo da je jedini način zajednički pristup koji se temelji na suradnji. Takozvana zapadno-balkanska ruta presudno je da ostane zatvorena. Pritisci su ogromni. U posljednje vrijeme i na BiH. Hrvatska će pružati potporu zbog dužine granice posebno ćemo surađivati za BiH'', kazala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska predsjednica večeras će se sastati s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close