Do ispunjenja zahtjeva

Prosvjednici pred Uborkom dežuraju u smjenama cijelu noć: Ne odustajemo!

''Unatoč smradu tu smo, nosimo maske da si olakšamo život. odlučni da izdržimo i hvala svima koji nas podržavaju i tijekom dana donose vodu i hranu'', kaže Hodžić.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2019. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred prosvjednicima koji su okupljeni ispred ulaznih vrata deponije Uborak u Mostaru još je jedna besana noć.

Pedesetak građana grada na Neretvi dežurat će i drugu noć zaredom na otvorenom kako bi se ispunili njihovi uvjeti.

Oni su dežurali i protekle noći, čime su pokazali kako žele ispunjenje svojih zahtjeva u kojima će ustrajati.

Nijaz Hodžić jedan je od organizatora prosvjeda koji je i večeras pred kapijom Uborka.

''Svima smrdi - ali ne odustajemo''

''Svima smrdi, ljudima je dosadilo da trpe taj teror od ove deponije i ove vlasti i zato smo tu okupljeni. Jučer je bio veliki broj ljudi, nismo dozvolili ulazak dvadesetak kamiona sa smećem, ostali smo tu i cijelo poslijepodne, cijelo vrijeme smo bili tu, i bit ćemo do ispunjenja uvjeta'', kaže za Bljesak.info Hodžić.

Dodaje kako je policija osiguravala skup, koja se kasnije povukla, a cijelo vrijeme dežura, kako kaže, ''ekipa koja kontrolira javni red i mir''.

''Sve je u red, nema incidenata, bili smo tu cijelu prošlu noć i večeras ćemo. Imamo smjene, nekolike grupe ljudi koji dežuraju. Tiekom dana provodimo vrijeme pod tendom i u hladu drveća. Unatoč smradu tu smo, nosimo maske da si olakšamo život. odlučni da izdržimo i hvala svima koji nas podržavaju i tijekom dana donose vodu i hranu'', kaže Hodžić.

Institucije i dalje šute

Nitko ih, kaže, od nadležnih institucija nije kontaktirao.

''Nitko nije dolazio ni obraćao nam se, nitko nam se službeno nije javljao, ni iz Grada ni iz Deponije, javnih poduzeća...niti je netko razgovarao s nama do sada. Imamo infromacije da je bila inspekcija na kolektorima i da će doći ovdje sutra da uzmu uzorke i da vide stanje. Danas su momci iz Uborka puno inzenzivnije zasipali smeće, ali oni to sigurno rade radi inspekcija, to je što ja primijetim. Ipak, mi ostajemo dok se naši zahtjevi riješe'', rekao je Hodžić.

Podsjetimo, više stotina građana gradskog područja Sjever Mostar prosvjedovalo je u ponedjeljak zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak.

Mještani i građani tog područja izrazili su svoju zabrinutost zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.

Kako su najavili, na Uborak do daljnjeg neće dopustiti istovar komunalnog otpada, bilo kakve vrste. Prosvjednici, odnosno mještani gradskoga područja Sjever Mostar, a posebno mjesnih zajednica Vrapčići i Bijelo Polje ovim putem zahtijevaju promptnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak.

Pored toga, traže postepeno zatvaranje postrojenja i saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak, zatim da se žurno urade mjerenja i analiza stanja okoliša na deponiji, kao i njezinoj okolini te da se javnosti predstave rezultati.

Također, traže žurnu ugradnju prečistača za procjedne vode koji će ostati tu i nakon zatvaranja deponije. 

Kopirati
Drag cursor here to close