Jer nas se tiče

Mostarci proveli noć pred Uborkom

'Nastavljamo svaki dan, dok se nadležne institucije ne obrate', kazali su.
Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2019. u 07:55 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko desetaka mještana s gradskog područja Mostar Sjever provelo je noć ispred ulaza na prostor deponije Uborak.

'Nastavljamo svaki dan, dok se nadležne institucije ne obrate', kazali su.

Podsjetimo, više stotina građana gradskog područja Sjever Mostar prosvjedovalo je u ponedjeljak zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak.

Mještani i građani tog područja izrazili su svoju zabrinutost zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.

Kako su najavili, na Uborak do daljnjeg neće dopustiti istovar komunalnog otpada, bilo kakve vrste.

Prosvjednici, odnosno mještani gradskoga područja Sjever Mostar, a posebno mjesnih zajednica Vrapčići i Bijelo Polje ovim putem zahtijevaju promptnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak.

Pored toga, traže postepeno zatvaranje postrojenja i saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak, zatim da se žurno urade mjerenja i analiza stanja okoliša na deponiji, kao i njezinoj okolini te da se javnosti predstave rezultati.

Također, traže žurnu ugradnju prečistača za procjedne vode koji će ostati tu i nakon zatvaranja deponije.

Josip Kožul iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" kazao je u izjavi za medije kako je ovo projekcija dugogodišnjeg nemara nadležnih institucija vezano za ovu problematiku, a čime je ugrožena cijela bjelopoljska kotlina, a time i sliv rijeke Neretve.

- Kap koja je 'prelila čašu' jest taj kancerogeni mulj nataložen u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, a koji je u izvjesnoj količini dovožen na deponiju. Njegov dovoz je zaustavljen najavom prosvjeda i mi ćemo u smjenama kontrolirati da ga se ponovno ne doveze - poručio je Kožul.

Podsjetio je kako je odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada u sukobu s EU Direktivama o odlaganju otpada.

Pritom je istaknuo kako je deponija Uborak, zapravo, deponija komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada.

Kopirati
Drag cursor here to close