Dovoz smeća blokiran do dalnjeg

Prosvjed ispred deponije Uborak: Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo

Dovoz smeća na deponiju Uborak je do daljnjeg blokiran
Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2019. u 10:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo'', rekao je Demirović Bećir, koji kako kaže ima kuću iza deponije Uborak, ispred koje se danas održava prosvjed građana.

Kako javlja naš reporter s terena dovoz smeća na deponiju je do daljnjeg blokiran.

''Mi ovdje imamo svoje bašte, kako nam je razumije samo onaj koji je blizu deponije. To je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Mi stari manje-više; mi smo se  naživili ali mladi... Ne treba se čuditi što mlade odlaze. Po nekim pitanjima imaju i pravo'', kaže ovaj prosvjednik.

Dodaje kako mu je sumnjivo što oko pet sati ujutro čuje strojeve kako rade na deponiji.

''Izađem ujutro oko pet sati na balkon, neka mašina ravna i huče, a radno vrijeme im je od sedam sati. To su sumnjive stvari! Šta se tu dovlači i trpa u noći to 'živi đavo ne zna', znaju samo oni što trpaju i spremaju taj otpad'', rekao je Demirović, dodajući kako ovo sve govori da javnost sazna što se radi i da se nešto poduzme.

''Ja pričam svima da javnost zna i da se nešto poduzme. Potrovat će i ovo jadno naroda što je ostalo. Smeće se mora odlagati, mora doći na određeno mjesto, ali da je to po europskim standardima i da je namješteno kako treba'', poručio je.

Foto: Bljesak.info / Bećir Demirović

Inače, za sada se na prosvjedu okupilo preko stotinjak građana.

Zdravko Sesar stanovnik naselja Potoci, koji pamti Uborak bez ijednoga otpatka, sa zasadima malina i izvorom pitke vode, kaže kako se na deponiju Uborak već 40 godina dovozi otpad.

Ovo područje je, ističe, gotovo kraško, gdje su podzemni i ponorni potoci pa sav otpad mora ići u rijeku Neretvu.

Ističe kako bi ovaj problem trebalo dignuti na veću razinu, na razinu države BiH, pa i Hrvatske, jer i u susjednoj državi piju zatrovanu vodu.

''Ovo bi se trebalo potpuno zatvoriti i posaditi neku šumu. Jer što je učinjeno učinjeno je, ali od danas pa nadalje ovo treba promijeniti. Mi kao građani ne možemo puno, osim prosvjeda, ali država mora naći rješenje, jer ovo je katastrofa'', poručio je Sesar.

FOTO: Bljesak.info / Zdravko Sesar

U zahtjevima koje su prosvjednici uputili nadležnima, između ostalog, traži se zaustavljanje daljnjeg dovoza smeća i kancerogenog mulja s pročistača, žurna sanacija cjelokupnog područja deponije, te ostavka direktora deponije.

FOTO: Bljesak.info / Zahtjevi za nadležne

Nijaz Hodžić, mještanin i jedan od inicijatora prosvjeda, ustvrdio je kako je u posljednja dva mjeseca, bez ikakve kontrole, iz deponije Uborak ispuštan mulj, odnosno procjedna voda sa svih deponija u potok Sušicu.

Sve to je, kaže, izazvalo nesnosan smrad zbog čega su se obratili medijima, ali i pored tog apela nitko im se od nadležnih organa nije obratio.

Stanovnik naselja Vrapčići i jedan od aktivista i organizatora prosvjeda Omer Hujdur podsjetio je, pak, kako su mještani i ranije prosvjedovali zbog animalnog i medicinskoga otpada.

''Prvo smo prosvjedovali zbog spaljivanja ovaca od bruceloze, pa zbog zakapanja pasa lutalica koji su ubijani u gradu, a onda zbog medicinskoga otpada, ali sve je bilo uzalud. Sad smo odlučili istrajati do kraja dok ne dobijemo pismeno rokove nadležnih, a koji će nam garantirati zatvaranje deponije'', poručio je on.

Jedan od aktivista Marin Bago podsjetio je da prečistači i deponija Uborak imaju isti problem jer se ne zna što izlazi u vodu i zrak.   

''Neophodno je da se prvo uradi klasifikacija otpadnih voda, odnosno što je to što se nalazi u kanalizaciji grada Mostara i što ovdje izlazi putem procjednih voda u rijeku Neretvu'', pojasnio je on, dodajući kako će se tek tada znati kakvu vrstu sanacije je potrebno poduzeti.

Smatra kako se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje deponija, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak, što onda utječe na poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti.

Inače, mještani i građani u najavi prosvjeda su istaknuli kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.

Foto: Bljesak.info / Opasno je i udisati zrak

"Odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada je u sukobu s EU Direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je deponija Uborak zapravo deponija komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas građane ovog područja", stoji u priopćenju Građanske inicijative "Jer nas se tiče", koja je i najavila prosvjed.

Imajući u vidu da je koncentracija teških metala poput kadmija, bakra, cinka, žive, olova i drugih u otpadnom mulju i do 100 puta veća od vrijednosti dozvoljenih za odlaganje, iz te inicijative smatraju da se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje deponija, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak.

Foto: Bljesak.info / Građani ističu da se većinu vremena od smrada 
Kopirati
Drag cursor here to close