Praznik rada

Praznik rada u zemlji bez posla

Praznik rada obilježava se u spomen na krvoproliće u Chicagu 1886. godine kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.
Vijesti / Flash | 01. 05. 2019. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cijelom se svijetu obilježava 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. U velikom broju država radnici će na ulicama, velikim prosvjedima upozoriti na ono čime nisu zadovoljni, što bi trebalo mijenjati.

Praznik rada obilježava se u spomen na krvoproliće u Chicagu 1886. godine kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.

Naime, 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika koji su isticali zahtjeve simbolizirane u 3 osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi.

Već od sljedeće, 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva, a kao simbol radničkog bunta prihvaćen je crveni karanfil, objavio je BHRT.

U BiH se praznik obilježava neradnim danima, pokojom  budnicom limenih orkestara i jednim službenim prosvjedom. Čini se kako Bosni i Hercegovini ne treba osmica i da ih ima viška.

Kopirati
Drag cursor here to close