Zajednički napori

Poslodavci i sindikati - potrebno povećati minimalnu plaću

UPFBiH sa predstavnicima strukovnih sindikata: Zajedničkim naporima do boljih uvjeta za rad poslodavaca i radnika
Gospodarstvo / Posao | 18. 04. 2019. u 18:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine održali su radno-konzultativni sastanak s predstavnicima reprezentativnih strukovnih sindikata, a tema sastanka su bile inicijative i prijedlozi zakona koji imaju za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, neophodnost što hitnijeg nastavka rada Ekonomsko-socijalnog vijeća i da u sastavu delegacija svakog od socijalnih partnera budu reprezentativni i legalni predstavnici.

Na sastanku je obostrano usuglašena potreba povećanja minimalne plaće te je potrebno sazvati sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH u što skorijem razdoblju, na kojem bi se socijalni partneri dogovorili o metodologiji za povećanje minimalne plaće, priopćeno je iz UPFBIH.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su podržali inicijative za izmjenu Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH, Poslovnika o radu Vlade FBiH, Pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH, kao i amandmane na Prijedlog uredbe o procjeni utjecaja propisa i uspostavljanje koordinacijskog tijela za parafiskalne namete u FBiH, a koje će osigurati sudjelovanje predstavnika sindikata i poslodavaca u svim fazama donošenja zakonskih rješenja.
 
''Složili smo se da je zajednički cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, jer ostvarenje tog cilja u konačnici  će donijeti dobro svima. Poslodavcima tako da se smanje nameti, omogući više ulaganja u nove tehnologije i nova radna mjesta i u konačnici, ono što predstavnike sindikata najviše i zanima, povećanje plaća. Najveći broj zakonskih rješenja koja smo uputili Vladi i Parlamentu FBiH već su ranije usuglašeni sa Sindikatom. Od njih očekujemo podršku i partnerski odnos u nastojanjima da se ovi prijedlozi na kraju usvoje, a naglasili smo da i dalje postoji mogućnost da se putem ovlaštenih predlagača dostave amandmani na predložene zakone s ciljem njihovog poboljšanja'', kazao je direktor Udruge poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Predstavnici sindikata su pozdravili inicijative i nastojanja UPFBiH da se kroz izmjene i dopune postojećih i donošenje novih zakonskih rješenja kvalitetnije uredi poslovni ambijent u FBiH, naglašavajući da će podržati sva rješenja koja će u konačnici donijeti bolje uvjete za radnike i rast plaća. Obostrano je zaključeno da se zakonska rješenja koja se odnose na oblast rada i zapošljavanja, a koja su ranije usuglašene sa Sindikatom, biti razmatrana samo ako su različita u odnosu na ranije usuglašene tekstove.

''Podržat ćemo svaku inicijativu koja je u općem interesu, prvenstveno vodeći računa o zaštiti prava i interesa našeg članstva, odnosno, radnika. Predložene inicijative i zakonska rješenja su dobra osnova za dalje djelovanje na donošenju kvalitetnih zakonskih rješenja koja će biti u interesu radnika, ali i poslodavaca“, naglasili su predstavnici reprezentativnih sindikata.

Zajednički stav je da će UPFBiH i predstavnici reprezentativnih sindikata kroz dijalog i partnersku suradnju nastojati da iznađu kompromisna rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close