Naredba

Krenula velika akcija čišćenja Partizanskog groblja u Mostaru

Posljednjih dana se vodila rasprava oko obnove Partizanskog groblja, nacionalnog spomenika BiH, koji je na popisu ugroženih dobara, a sve je rezultiralo i kaznenim prijavama.
Vijesti / Flash | 10. 11. 2017. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici javnih poduzeća Parkovi i Komos krenuli su u akciju čišćenja Partizanskog groblja u Mostaru.  

Kako nam je potvrđeno, čišćenje se vrši po nalogu Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijeske poslove Gradske Uprave Grada Mostara, koji je u proračunu za ovu godinu za Partizansko groblje namijenio 30.000 KM.

''Dobili smo nalog da krenemo s čišćenjem, da uklonimo svo smeće, korov, lišće, travu, puzavice samoniklu vegetaciju, da ošišamo živu ogradu, da to zelenilo dovedemo u pristojno stanje i da pokupimo smeće'', rekla je za Bljesak.info Milica Dogan iz J.P. Parkovi.


Dodala je kako će za čišćenje biti potrebno najmanje desetak dana ali i da sve zavisi od vremenskih prilika.

''Zelenilo je prilično osvojilo prostor preraslo i sad se sve to treba posjeći i što je najveći dio posla to sve treba pokupiti i odvesti'', rekla je Dogan za Bljesak.info.

Inače, posljednjih dana se vodila rasprava oko obnove Partizanskog groblja, nacionalnog spomenika BiH, koji je na popisu ugroženih dobara, a sve je rezultiralo i kaznenim prijavama.

Naime, nakon što je Formiran je Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog groblja u Mostaru koji, kako je navedeno, ''broji 69 istaknutih antifašista iz Bosne i Hercegovine, ali i država nastalih raspadom Jugoslavije'', na čijem je čelu Sergio Šotrić, uslijedile su prepirke o tome tko smije a tko ne obnavljati spomen-groblje.

Tako je povodom sastanka Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio pismo Agenciji Stari grad u kojem je, između ostalog, obrazložio da ne može izdati pismenu suglasnost na taj prethodno obavljen izbor.

Bešlić u svome pismu, između ostalog, podsjeća da je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika 2006. donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH. Dodaje da se Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli kompleksa površine 79.248 m2 i u posjedu je Skupštine općine Mostar, dok je uvidom u zemljišnoknjižne knjige zemljišta kompleksa nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Nakon toga, Bešlić je kazneno prijavljen Tužiteljstvu HNŽ-a od Sergeja Šotrića jer je ''obavljajući dužnost gradonačelnika, propustio učiniti mjere zaštite kompleksa Partizanskog spomen-groblja''.

"Bešlić je, obavljajući dužnost gradonačelnika, propustio učiniti mjere zaštite kompleksa Partizanskog spomen-groblja, koje je u vlasništvu Grada Mostara, čime je nanesena neprocjenjiva materijalna i nematerijalna šteta i Gradu i građanima", stoji, između ostalog, u prijavi.

 


Zapušteni spomenik posjetili su nakon toga i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Izrazili su nezadovoljstvo stanjem i najavili ulaganje u obnovu.

''Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 četvornih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu'', istaknuo je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close