Zapustio Partizansko

Kaznena prijava protiv Bešlića zbog Partizanskog spomen groblja

Ljubo Bešlić dobio je kaznenu prijavu od Sergeja Šotrića jer je obavljajući dužnost gradonačelnika, propustio učiniti mjere zaštite kompleksa Partizanskog spomen-groblja
Vijesti / Flash | 29. 10. 2017. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono što je prošli tjedan djelovalo kao oživljavanje ideje o obnovi Partizanskog spomen-groblja, ovaj tjedan pretvorilo se u sagu, piše Federalna.ba. Naime, nepuna dva mjeseca nakon smrti, Radmila Bracu Andrića na mjestu predsjednika Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja zamijenio je Sergej Šotrić. Tako tvrde oni koji su nazočili sjednici Odbora. S druge strane, gradonačelnik Mostara Ljube Bešlića ne priznaje ni njihove aktivnosti, ni Šotrića, koji mu, opet, odgovara ni manje ni više nego kaznenom prijavom.

"Bešlić je, obavljajući dužnost gradonačelnika, propustio učiniti mjere zaštite kompleksa Partizanskog spomen-groblja, koje je u vlasništvu Grada Mostara, čime je nanesena neprocjenjiva materijalna i nematerijalna šteta i Gradu i građanima", stoji, između ostalog, u prijavi koju je Šotrić podnio Tužiteljstvu HNŽ-a protiv čovjeka koji se samo sedam dana ranije usprotivio njegovom postavljanju na čelo Odbora za obnovu Partizanskog groblja.

Nije Bešliću sporan Šotrić osobno, već procedura izbora novog predsjednika Odbora, piše Federalna.

"Iz razloga što je na tom sastanku izabran i predsjednik i zamjenik predsjednika. Zatim, nisu konsultirani pojedini članovi Odbora koji su živi, koji se nalaze u Mostaru", kaže Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara.

Niti su prije izbora predsjednika popunjena mjesta još četvero preminulih članova Odbora, objašnjenje je iz ureda gradonačelnika.

No, čovjek koji je sjednicu sazvao kaže - jedan od narednih koraka odbora upravo je odabir novih članova. Priča o nezakonitoj proceduri za njega ne stoji. Odbor je, kaže, kolegijalno tijelo, i to bez Poslovnika o radu.

"Kad nema Poslovnika o radu, to kolegijalno tijelo između sebe ima prešutna ovlaštenja da ono izabere svoga predsjednika. I Odbor je to učinio", navodi Miralem Fajić, direktor Agencije "Stari grad".

U prepisku i optužbe uključile su se i druge organizacije i udruženja. Ono koje okuplja antifašiste i borce NOB-a otišlo je korak dalje - sastavlja vlastiti, novi odbor.

''Naš odbor nema nikakvu namjeru da preuzima bilo čije ingerencije. Mi smo legalisti, poštujemo vlast i kad se ne slažemo s njenim odlukama i postupcima'', poručuje Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar.

A jednom je dijelu mostarske javnosti u cijeloj priči najviše zasmetalo to što gradonačelnik, osim neslaganja s Odborom za obnovu, potencira priču o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima s Biskupskim ordinarijatom za parcelu na kojoj spomen-groblje već 52 godine stoji.

''Pismo piše kao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. Vidim da ima nalog, kao stranački čovjek - a ne gradonačelnik, da isturi pitanje koje postavlja Crkva'', tvrdi Alija Behram, predsjednik udruženja Mostarski krug.

Dva odbora, jedna kaznena prijava, masa različitih tumačenja. A Partizansko spomen-groblje, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, i dalje stoji zapušteno, prepušteno zubu vremena i vandalima koji ga skoro svakodnevno skrnave, zaključuje Federalna.

Valja podsjetiti da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ranije objasnio zašto on ne može dati dozvolu za obnovu.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli kompleksa površine 79.248 m2 i u posjedu je Skupštine općine Mostar, dok je uvidom u zemljišnoknjižne knjige zemljišta kompleksa nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Odlukom gradonačelnika Grada Mostara br. 02-02-185713 od 31. siječnja 2003. formiran je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u sastavu: akademik Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović. Predsjednik Odbora je bio Radmilo Braca Andrić, sve do trenutka njegove smrti, odnosno do 30. kolovoza 2017.

''Inicijativu za sastanak Odbora za obnovu s navedenim dnevnim direktor Agencije, sa naprijed navedenom nadležnošću, trebao je uputiti Gradu Mostaru - gradonačelniku inicijativu sa zahtjevom za održavanjem sastanka koji će organizirati Grad Mostar, ili delegirati obvezu Agenciji, kako bi se upražnjeno mjesto predsjednika i pojedinih članova Odbora, moglo obaviti u zakonitoj proceduri'', naveo je Bešlić.

Istaknuo je da Grad Mostar kao vlasnik kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru i glavni financijer obnove zajedno s Federalnim ministarstvom kulture i sporta u izradi Glavnog projekta sanacije, revitalizacije i zaštite Partizanskog spomen-groblja i Glavnog projekta rasvjete, ne može nikome izdati kopiju projektne dokumentacije za navedene projekte, pa ni Udruziu antifašista i boraca NOR-a Mostar.

''Grad Mostar kao vlasnik navedenih projekata je jedini nadležan da u suradnji s ostalim nadležnim federalnim instancama vlasti koje daju dozvole za obnovu nacionalnih spomenika, Agencijom "Stari grad" Mostar i nadležnim Odjelom za urbanizam, naravno uz podršku i inicijativu zakonito izabranog Odbora za obnovu kompleksa, radi određene zahvate, intervencije i radove'', naveo je, između ostalog, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u pismu direktoru Agencije "Stari grad" Mostar Miralemu Fajiću.

Gradonačelnik Bešlić u svome pismu, između ostalog, podsjeća da je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika na 24. sjednici održanoj od 19. do 23. siječnja 2006. donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH

Kopirati
Drag cursor here to close