Novalić i Zvizdić u Mostaru

Obnovit će se 5.000 četvornih metara Partizanskog groblja?

''Uradit ćemo to da buduće generacije nađu izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti, i da zlo nikada ne može pobijediti dobro'', naglasio je Zvizdić.
Vijesti / Flash | 06. 11. 2017. u 13:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su danas Partizansko groblje u Mostaru gdje su izrazili nezadovoljstvo jer se ovaj nacionalni spomenik nalazi u jako lošem stanju te poručili da se mora više starati o njemu.

Video: Fena


''Ovaj spomenik ima višestruke vrijednosti, a dizajnirao ga je i osmislio jedan od velikana arhitekture Bogdan Bogdanović koji je bio veliki arhitekt i čovjek'', kazao je Zvizdić novinarima.

Rekao je da očekuje da sve razine vlasti pomognu zaštiti, očuvanju i rehabilitaciji spomenika.

''Ovdje leže mladi ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma i to se nikada ne smije zaboraviti da ne bi i buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije 20-ak godina'', istaknuo je Zvizdić.

Poručio je da će pružiti značajnu podršku da radovi na rehabilitaciji Partizanskog groblja u Mostaru počnu što prije.

  / Izaslanstvo na Partizanskom Groblju | Fena

''Uradit ćemo to da buduće generacije nađu izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti, i da zlo nikada ne može pobijediti dobro'', naglasio je Zvizdić.

Federalni premijer Novalić je kazao da je ovaj spomenik jedan od najmonumentalnijih u Federaciji BiH te da predstavlja znak trajne opredijeljenosti Mostara prema antifašizmu.

''Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 četvornih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu'', istaknuo je Novalić.

Poručio je da je zakonska obveza brinuti o spomenicima te da Partizansko groblje u Mostaru podsjeća na sve poginule u borbi protiv fašizma u Europi i svijetu.

Naveo je da će se pokušati doći do dugoročnog rješenja jer je spomenik već jednom saniran, iako to njegovo stanje ne pokazuje.

  / Novalić  na Partizanskom Groblju | Fena

''Ovo nije pitanje politike. Ovaj spomenik podjednako pripada svim Bosancima i Hercegovcima bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost'', poručio je Novalić s ovog spomenika.

Predsjednik Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja u Mostaru Sergio Šotrić istaknuo je kako oni koji leže na ovom groblju pripadaju cijeloj Europi i svijetu, a ne samo Mostaru i BiH te da su oni dio antifašističke obitelji. Naglasio je da je obveza internacionalizirati taj projekt.

Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u spomen poginulim Mostarcima u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) od 1941. do 1945. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close