Memorijalni centar

Iz Srebrenice upućen poziv svjedocima zločina u Grabovici

Poruka Memorijalnog centra Srebrenica povodom godišnjice masakra u Grabovici 9. rujna 1993.
Vijesti / Flash | 09. 09. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo sve eventualne svjedoke i sve osobe koje imaju podatke o nestalim osobama iz ovog masakra da izađu s podacima i informacijama o lokacijama i sudbini onih za kojima se još uvijek traga'', objavio je povodom obilježavanja zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom Grabovice Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.


Navode kako je ''prema pravosnažnim presudama, van razumne sumnje je dokazano da je u zločinu u Grabovici ubijeno najmanje 13 civila hrvatske nacionalnosti, a među njima i jedno dijete starosti 4 godine''.

''Dosadašnjim presudama za ovaj zločin je utvrđena odgovornost pet osoba, što je mali, ali važan korak u našoj zajedničkoj borbi za pravdu'', priopćio je povodom obljetnice ovog zločina Memorijalni centar.

Uputili su sućut obiteljima žrtava Grabovice.

''Posebno hrabrim dječacima Goranu i Zoranu Zadri, koji su masakr preživjeli i svojim pričama učinili da zločin ne bude zaboravljen, a počinitelji budu privedeni licu pravde. Također, ne smije se zaboraviti ni vrijedan i hrabar rad ratnog novinara Šefke Hodžića iz sarajevskog Oslobođenja koji je, među prvima, radio na istrazi priče o Grabovici", naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Pozvali su da se u Bosni i Hercegovini pristupi reformi obrazovnog sustava ''te osigura da generacije koje dolaze ne slave zločince i ne negiraju činjenice o agresiji i genocidu od 1992. do 1995. godine''.

Također, pozvali su i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da aktivno pristupi utvrđivanju odgovornosti za sve one koji veličaju ratne zločine i negiraju presude, kako Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tako i sudova u Bosni i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close