Zločin

Poruka iz Grabovice: Nema vapaja, nema klečanja - radite svoj posao!

Ni 26 godina nakon zločina, ostaci 17 tijela nisu pronađeni. Pretpostavlja se da su bačena u Neretvu ili u akumulacijsko jezero HE Salakovac.
Vijesti / Flash | 09. 09. 2021. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u službenom govoru poručeno kako se iz Grabovice šalje vapaj za procesuiranjem odgovornih, žena čija je obitelj stradala u pokolju rekla je kako se ne šalje vapaj i ne treba klečati ni pred kim.

''Iz Grabovice se ne šalje vapaj i ne treba klečati ni pred kim. Ovdje trebaju doći i raditi svoj posao'', poruka je političarima i javnosti s 28. godišnjice pokolja 33 civila u ovome selu za koje se još uvijek traže pravi krivci i procesuiranje odgovornih.

Brat ubijene djevojčice Mladenke Zadro rekao je za Bljesak.info kako gubi nadu u pravosuđe ove zemlje.

"Nitko od nalogodavaca, odnosno po zapovjednoj odgovornosti nije kažnjavan  ni nakon 28 godina. Tako da vjere u pravosuđe ove države nema. Ne vjerujem da će u ovakvoj zemlji biti  procesuirani, ali istinskog  pomirenja i mira među narodima neće biti dok se svi zločini me procesuiraju", rekao je Goran Zadro za Bljesak.info.

Zločin u selu Grabovica dogodio se u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine u sklopu napadne operacije Armije BiH pod nazivom „Neretva 93.“. Selo Grabovica, nadomak Jablanice, nalazilo se tada duboko unutar teritorija koje je kontrolirala Armija BiH.

Haaško tužiteljstvo je u postupku protiv Sefera Halilovića, načelnika glavnog stožera Armije BiH, tvrdilo kako je on izdao zapovijed da se vojnici 9. motorizirane i 10. brdske brigade iz sarajevskog 1. korpusa upute u Jablanicu kako bi doprinijeli operaciji „Neretva 93“. Haaški sud je Halilovića oslobodio kaznene odgovornosti za taj zločin.  

Foto: Bljesak.info / 

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH; na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora, ali još nije utvrđena zapovjedna odgovornost, kao ni jasna veza s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu.

Foto: Bljesak.info / 



Ni 26 godina nakon zločina, ostaci 17 tijela nisu pronađeni. Pretpostavlja se da su bačena u Neretvu ili u akumulacijsko jezero HE Salakovac.

Najmlađa žrtva masakra Armije BiH bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija Marko Marić, 87-godišnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close