BHRT

Brza isprika televizije jer je Armija BiH takozvana  

Vijesti / Politika | 12. 06. 2021. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo generalnom direktoru BHRT-a, Belmini Karamehmedović i urednici Vijesti BHRT-a, Gordani Dragutinović-Mutić u kojem traže javnu ispriku ''zbog nazivanja Armije Republike BiH takozvanom Armijom Bosne i Hercegovine u Vijestima BHRT-a, emitiranim 11.6.2021. godine u 14.00 sati''.

  / Armija BiH

''Armija Republike BiH nije takozvana već regularna vojna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga BiH, kojom je definirano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga FBIH i RS, jedan od tri puka baštini tradiciju Armije RBiH'', navodi se u pismu koje je odaslano i drugim medijima.

Navodi se kako je ''svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona'' te da su ''uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici Armije RBiH odnosno drugog puka OSBiH nedopustive''.



''Javni radioelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije. U protivnom ćemo biti prisiljeni poduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika Armije BiH'', piše u pismu.

Isprika televizije

Oglasila se i državna televizija te objavila kako ''povodom objavljivanja informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. lipnja, obavještavamo javnost da je došlo do netočnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine takozvanom''.

''S obzirom na to da se radi o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović dao je nalog direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcioniraju u skladu sa internim aktima BHRT. Napominjemo da BHRT neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close