Grabovica

''Predali smo dokaze da je direktive potpisao Sefer Halilović''

Govoreći povodom 28. obljetnice pokolja u selu Grabovica za koji se nije utvrdila zapovjedna odgovornost, Drežnjak je upitao zar institucije BiH ne mogu pomoći…
Vijesti / Flash | 09. 09. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Formiran je predmet u tužiteljstvu. Predali smo dokaze do kojih smo došli - da je istureno komandno mjesto bilo u Jablanici, da je te direktive potpisao Sefer Halilović. Može nam tužiteljstvo reći da ti dokumenti nisu legitimni, da su falsifikat ili nešto. Barem nešto'', rekao je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica '93. Josip Drežnjak.

Govoreći povodom 28. obljetnice pokolja u ovom selu za koji se nije utvrdila zapovjedna odgovornost, Drežnjak je upitao zar institucije BiH ne mogu pomoći da se ovaj zločin istraži do kraja.

Po njegovim riječima, čak 28 godina nakon zločina još uvijek se traga za više od pola tijela ubijenih civila, uglavnom žena i djece. Među žrtvama je i četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju na kućnome pragu u Grabovici. Ni njihova tijela još uvijek nisu pronađena.

"Imamo presudu za ubojstvo majke koja je držala malu Mladenku u naručju. Tijela do danas nisu pronađene ni majke ni djevojčice. Čak niti njezine bake i djeda. Ne možemo shvatiti da oko toge nema pomaka. Mi tražimo kosti ubijenih", upozorio je Drežnjak.

On je dodao da je udruga kojoj je na čelu dostavila i brojne dokaze o zapovjednoj odgovornosti za ovaj zločin, no da tužiteljstvo nije ništa poduzelo oko toga.

"Odgovaralo je pet pripadnika Armija BiH za konkretna počinjenja ubojstava obitelji Zadro i Mandić. Mi smo predali brojne dokaze, no nema zapovjedne odgovornosti iako postoje dokazi za ovaj masakr", istaknuo je.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako čekamo 28. godina ''da možemo s ponosom kazati da smo na jedan primjeren način sve ono što je žrtvovano u BiH, posebno u Grabovici, da smo pokopali da ih se možemo sjećati a da nemamo stalnu traumu njihovih obitelji''.

Dodao je kako bi promjene u kaznenom zakonu trebali biti dodatni motiv da su te žrtve zaslužile svoj mir.

''Sad smo imali i nametnuta rješenja u kaznenom zakonu pa to može biti motiv i vama novinarima i svima nama u politici da kažemo da su te žrtve zaslužile svoj mir, da su obitelji tih žrtava zaslužile da mogu i dalje u miru sjećati se, moliti za njih i da na tom principu BiH kao država dobije šansu da i dalje normalno funkcionira kao prava država i da se oslobodimo tog vremena za izvršene zločine. Uvjeren sam da je Grabovica simbol kako se ne smije raditi kad je u pitanju odnos prema ratu, prema zločinima. Zna se točno tko je načinio zločine u Grabovici i na drugim mjestima u BiH i za to se mora odgovarati'', rekao je Čović.

Inače, Nakon što je u službenom govoru poručeno kako se iz Grabovice šalje vapaj za procesuiranjem odgovornih, žena čija je obitelj stradala u pokolju rekla je kako se ne šalje vapaj i ne treba klečati ni pred kim.

'Iz Grabovice se ne šalje vapaj i ne treba klečati ni pred kim. Ovdje trebaju doći i raditi svoj posao'', poruka je političarima i javnosti s 28. godišnjice pokolja 33 civila u ovome selu za koje se još uvijek traže pravi krivci i procesuiranje odgovornih.

Brat ubijene djevojčice Mladenke Zadro rekao je za Bljesak.info kako gubi nadu u pravosuđe ove zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close