Vijeće EU

Posebni izaslanik u BiH još dvije godine

EU ima posebne izaslnike za Južni Kavkaz i krizu u Gruziji, za Sahel, Afrički rog, srednju Aziju, bliskoistočni mirovni proces i ljudskih prava.
Vijesti / BiH-EU | 19. 07. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće EU-a produljilo je u ponedjeljak mandat na još dvije godine posebnom izaslaniku EU-a za Bosnu i Hercegovinu Johannu Sattleru te posebnom izaslaniku za Kosovo Tomášu Szunyogu, piše Hina.

Austrijski diplomat Johann Sattler prvi je put imenovan za posebnog izaslanika za Bosnu i Hercegovinu u kolovozu 2019. i sada mu je mandat produljen do 31. kolovoza 2023.

Češki diplomat Tomáš Szunyog imenovan je prvi put za posebnog izaslanika za Kosovo na mandat od godinu dana, od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. Sada mu je mandat produljen na još dvije godine.

Posebni predstavnici EU-a (EUSR) promiču politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama i rade na pitanjima od posebnog interesa ili interesa za EU.

Uloga im je aktivno sudjelovati u naporima za učvršćivanje mira, stabilnosti i vladavine zakona. Prvi posebni predstavnici imenovani su 1996.

Trenutačno devet specijalnih predstavnika EU-a podržava rad visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Osim Sattlera i Szunyoga, EU ima i posebnog izaslanika Miroslava Lajčaka, koji je zadužen za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana

EU ima posebne izaslnike za Južni Kavkaz i krizu u Gruziji, za Sahel, Afrički rog, srednju Aziju, bliskoistočni mirovni proces i ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close