Tegeltija

BiH se žali: Europa nije uradila dovoljno da nas primi

"Europa će valjda jednog dana shvatiti da je zapadni Balkan potreban EU, a mi taj dan ne treba da čekamo nego da radimo na međusobnoj suradnji", zaključio je Tegeltija.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2021. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija ocijenio je kako je međunarodni skup koji je danas održan u Ohridu pokazao važnost sastajanja i razgovaranja, ali da je najvažnije da postoji opća suglasnost zemalja Balkana da EU nije uradila ono što je potrebno kako bi se proces proširenja Unije prema ovoj regiji odvijao brže i efikasnije.

"EU najmanje radi da dođe do njezinog proširenja na zapadni Balkan iako deklarativno, pogotovo iz Europske komisije i od pojedinih lidera zemalja članica Unije, možemo čuti poruku kako je to do zapadnog Balkana", rekao je Tegeltija, prenosi Srna.

Dodao je kako su poruke koje su se čule u Ohridu jasne i da mora biti mnogo više spremnosti Europe u ovom procesu.

Naveo je kako međusobnom suradnjom zemlje Balkana mogu napraviti mnogo više na poboljšanju uvjeta života, unapređenju ekonomije, infrastrukture i trgovinske razmjene.

"Europa će valjda jednog dana shvatiti da je zapadni Balkan potreban EU, a mi taj dan ne treba da čekamo nego da radimo na međusobnoj suradnji", zaključio je Tegeltija.

Predsjedatelj Vijeća ministara na skupu u Ohridu podsjetio je na opredijeljenost BiH za inicijativu o uspostavljanju takozvanog "mini-Schengena", čemu se usprotivio predstavnik privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

"Nažalost, Kurti je već nekoliko puta blokirao usuglašavanje naših zajedničkih izjava, i u Tirani, i u Beču, insistirajući na nekim svojim stavovima koje, barem za sada, nitko službeno nije prihvatio, podržao", rekao je Tegeltija i poručio da tako teško može da dođe do kompromisnog rješenja.

Tegeltija je podsjetio da je u početku BiH, zajedno s Crnom Gorom i Kosovom, spadala u grupu zemalja koje nisu prihvaćale inicijativu o takozvanom "mini-Schengenu", ali da se to krajem prošle godine promijenilo, što je danas i potvrdio na skupu u Ohridu.

"Smatram da BiH treba da mnogo više radi unutar ovog procesa", zaključio je Tegeltija.

Predsjedatelj Vijeća ministara sudjelovao je danas u Ohridu na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Zapadni Balkan: dio koji nedostaje za kompletiranje Europe" u okviru "Prespanskog foruma za dijalog".

Kopirati
Drag cursor here to close