Podrška

Sattler pozvao vlasti u BiH da usvoje Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

''Potičem vlasti u Bosni i Hercegovini da učine više da zaštite žene i djecu u ovoj zemlji. ''
Vijesti / Flash | 04. 07. 2021. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattlerpozvao je vlasti u FBiH da usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u FBiH koji će se naći na dnevnom redu 5. srpnja 2021. godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

"Skoro četiri od deset žena kažu da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje. Ovakve statistike, koje žene otkrivaju privatno i u povjerenju, ne odražavaju se i u zvaničnim policijskim i sudskim brojkama. To znači da mnoge žene osjećaju da postoje prepreke u dostizanju pravde", rekao je veleposlanik Sattler u video poruci upućenoj vlastima i zastupnicima u FBiH u sklopu kampanje "Nasilje nije privatna stvar!"

Video: Ambasador Johann Sattler, video izjava

„Potičem vlasti u Bosni i Hercegovini da učine više da zaštite žene i djecu u ovoj zemlji. Jedan od hitnih prioriteta u Federaciji BiH mora biti da se usvoji novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Ovo je na dnevnom redu sljedeći ponedjeljak, 5.srpnja i pozivam svih 98 zastupnika da iskoriste ovu priliku i izglasaju ovaj zakon“ , poručio je veleposlanik Sattler.

“Nasilje nije privatna stvar!” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa preporukama Istanbulske konvencije.

Kampanju provodi Fondacija lokalne demokratije u BiH (FLD) sa članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta “Provođenje normi, mijenjanje stavova“, koju finansira Evropska unija, a provodi UN Women u suradnji saorganizacijama civilnog društva u BiH.

Mreža nevladinih organizacija "Sigurna mreža",kojom koordinira FLD, je uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugim oblicimadiskriminacije.

Nakon niza zagovaračkih aktivnosti Sigurne mreže, Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Federacije BiH je uz podršku Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Odbora za rad i socijalnu zaštitu, predložila novi Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Federaciji BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close