Sukobi

Unija traži da sve stane

U priopćenju Europske službe za vanjske poslove (EEAS) navodi se da postoji hitna potreba za rješavanjem osnovnih uzroka sukoba…
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2021. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija ponovila je danas poziv na trenutni prekid nasilja u Pojasu Gaze.

EU je naglasila svoje aktivno sudjelovanje u diplomatskim naporima radi ''trajnog prekida sukoba u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji'', piše Tanjug.

Pročitajte još

U priopćenju Europske službe za vanjske poslove (EEAS) navodi se da postoji hitna potreba za rješavanjem osnovnih uzroka sukoba i pronalaženjem političkog puta koji omogućava povratak na značajne pregovore k rješenju u vidu stvaranja dvije države na osnovu međunarodno dogovorenih parametara.

''I Izraelci i Palestinci imaju pravo živjeti u sigurnosti, sigurnosti, slobodi i demokraciji. Ovi stalni ciklusi nasilja moraju se okončati'', navodi se u priopćenju.

U EEAS dodaju da je Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio Hamas i druge grupe zbog ''neselektivnog ispaljivanja'' raketa protiv civilnih ciljeva u Izraelu.

Istovremeno, visoki predstavnik naglašava da, iako Izrael ima pravo da zaštiti svoje stanovništvo od ove vrste napada, mora djelovati proporcionalno i izbjegavati civilne žrtve.

”Visoki predstavnik Borell ističe potrebu da se hitno prekine teška eskalacija nasilja, spriječi njegovo dalje prelijevanje i osigura da su civili sa svih strana zaštićeni. Također je pozvao na puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i na pružanje punog humanitarnog pristupa onima kojima je najpotrebnija u Gazi”, navodi se u sopštenju EEAS.

Podsjeća se i na dugogodišnji stav EU o potrebi prestanka aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jeruzalem.

 

Kopirati
Drag cursor here to close