Tko dozvoljava ovakvu gradnju?

Načelnica urbanizma objasnila zašto zgrade na 'novoj Aveniji' nemaju parking

Načelnica urbanizma Marina Deronjić objasnila je zašto su zgrade na 'Novoj Avenij' izgrađene bez parking mjesta
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 03. 2018. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrade građene na ''novoj Aveniji'' trebale su imati osiguran parking za stanare, potvrdila je za Bljesak.info Marina Deronjić načelnica odjela za Urbanizam i građenje Grada Mostara.

''Regulacijskim planom 'Centar 2' iz 2000. Uz planirane objekte  bilo je uređenje partera s parking prostorom. Izmjenama i dopunama navedenog plana iz 2012. na predmetnom lokalitetu je planirana nova izgradnja stambeno-poslovnih objekata i legalizacija bespravno izgrađenih objekata na tom lokalitetu.

Također, u novoplaniranim objektima planirana je izgradnja podzemnih garaža, kako bi se osiguralo rješavanje problema mirujućeg prometa u tom naselju'', rekla je Deronjić, no podzemne garaže u tom naselju nisu izgrađene, a problem mirujućeg prometa nije riješen.

Načelnica urbanističkog odjela je objasnila da je investitor dužan osigurati mirujući promet, odnosno dovoljan broj parkirnih mjesta što je određeno urbanističko-tehničkim uvjetima.

No s obzirom da investitor parkinge nije ni planirao ni izgradio, pitanje je tko i zašto je dozvolio da se zgrade naprave bez planiranog parkinga i pristupnih prilaza stanarima.

Foto: Bljesak.info / Parking prosvjed u Mostaru

''Grad Mostar je izdao odobrenje za gradnju u skladu s planskim dokumentom. Napominjemo da je u kolovozu 2008. održana Javna rasprava o predloženim izmjenama planskog dokumenta, a isti je usvojen tek 2012.  S obzirom na protek roka od održane javne rasprave do usvajanja nacrta planskog dokumenta, od viših razina vlasti zatraženo je odobrenje za održavanje nove Javne rasprave, čemu nije udovoljeno. Stoga su vijećnici u Gradskom vijeću Grada Mostara usvojili izmjene planskog dokumenta sukladno predloženom Nacrtu nakon održane javne rasprave'', rekla je Deronjić, dodajući da je ove godine planirana izgradnja parkinga.

''S obzirom na navedenu problematiku Grad Mostar je u Proračunu Grada za 2017. i 2018. osigurao sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova, čime će se osigurati rješenje pristupnog puta i mirujućeg prometa'', rekla je načelnica urbanizma, dodajući da se realizacija projekta  očekuje uskoro.

U proračunu grada Mostara za izgradnju javne garaže u mostarskom naselju Centar 2, koji bi trebao zadovoljiti potrebe stanara ovih zgrada predviđeno je 427.000 KM.

Valja podsjetiti da su se i stanovnici Rudarske 20 A i B ulice koja se nalazi u produžetku Ulice Kralja Tomislava (Avenija) ranije žalili kako im je početkom radova na produženju Avenije i spajanja s mostom prema nekadašnjem Sjevernom logoru, zgrada okružena zidovima i zazidana, a stanarima je onemogućen normalan prilaz. No po riječima Deronjić pristupni prilaz uskoro će se graditi.

''Pojedine zgrade su izgrađene prije usvajanja izmjena Regulacijskog plana, a u istom je planiranja izgradnja pristupnog puta, čime će se osigurati pristup izgrađenim objektima'', objasnila je Deronjić.

Inače, stanari koji žive u zgradama na dionici od raskrižja Ulice kralja Tomislava i Ulice kneza Višeslava (vrh Avenije) do novog mosta i od novog mosta do raskrižja Ulica kralja Tomislava i Ulice kneza Višeslava (vrh Avenije) u Mostaru, već godinama su bez parkinga, a kao parking koristili su cestu na spomenutoj dionici. Negodovanje je nastalo tek kada je puštena u promet cesta,  preko mosta Avenija – Sutina, a gradske vlasti su naredile da se svi parkirani automobili sklone s prometnice.

Kopirati
Drag cursor here to close