Neprihvatljivo

Sindikalci pisali parlamentarcima: Kako će zakon uništiti radnike

SSSBiH u pismu navodi da je nužno osigurati maksimalnu pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima jer se njima, pored najniže satnice, definiraju i sva druga materijalna prava...
Gospodarstvo / Posao | 08. 10. 2019. u 12:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) neprihvatljiva su sva zakonska rješenja koja mogu dovesti do dodatnog umanjenja primanja radnika u Federaciji BiH.

''To se odnosi i na predloženi zakon o porezu na dohodak, te zakon o doprinosima. Bojimo se da ovakva zakonska rješenja nisu usmjerena ka zaštiti prava radnika i zaustavljanju egzodusa radno sposobnog stanovništva iz FBiH. Već sada se suočavamo s nedostatkom određenih zanimanja, a ukoliko se trend nastavi i ukoliko se zakonskim rješenjima ne poboljša materijalni i socijalni status radnika, u skoroj budućnosti će poslodavci biti primorani da uvoze radnu snagu za većinu zanimanja i radnih mjesta'', navode iz SSSBiH u otvorenom pismu upućenom u Parlament Federacije BiH.

S obzirom da se radi o sustavnim i izuzetno bitnim zakonima sa aspekta materijalnog i socijalnog položaja radnika, u ovom sindikatu smatraju da bi, prije usvajanja zakona, parlamentarci trebali saslušati i prihvatiti njihove primjedbe i sugestije koje se, prije svega, tiču implikacija koje će primjena ovih zakona imati u praksi.

''Ukoliko ne dođe do zaključenja novog Općeg kolektivnog ugovora, odnosno zaključenja ili produženja granskih kolektivnih ugovora kojima je definirano pravo na naknadu za topli obrok, prijevoz i regres (jer nisu u pitanju zakonske kategorije), poslodavci neće imati obvezu isplate ovih naknada. S druge strane, usvajanjem predloženih zakonskih rješenja pored obveze poslodavci bi izgubili i 'koristi' koje su imali u vidu mogućnosti isplate ovih naknada odnosno dijela primanja radnika, u neoporezivom iznosu (manji troškovi). Bez obveze i bez koristi, moglo bi doći i do ukidanja naknada koje nemaju karakter plaće ili, pak, njihovog umanjenja za iznos dodatnih obveza koje će proizvesti predloženi zakoni, čime bi posebno bili pogođeni radnici s nižim plaćama'', navodi se u pismu.

 

Za Savez samostalnih sindikata BiH će predložena zakonska rješenja, kako navode, biti prihvatljivija samo ukoliko njima bude predviđeno nekoliko stvari. Najprije, izuzimanje od oporezivanja toplog obroka ili naknade za topli obrok barem u visini 0,5 posto od prosječne plaće u FBiH ili do 4,5 KM po radniku po danu, zatim izuzimanje od oporezivanja naknade za prijevoz radnika u visini stvarnih troškova, jer je također u pitanju trošak, u visini mjesečne karte za odnosnu relaciju, kao i izuzimanje od oporezivanja naknade za korištenje godišnjeg odmora - regres, do iznosa 50 posto prosječne plate u FBiH, te izuzimanje od oporezivanja otpremnine po osnovu tehnološkog viška, isplaćene u visini propisanoj Zakonom o radu.

SSSBiH u pismu navodi da je nužno osigurati maksimalnu pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima jer se njima, pored najniže satnice, definiraju i sva druga materijalna prava radnika po osnovu radnog odnosa, uključujući i naknade koje nemaju karakter plate (topli obrok, prijevoz, regres i dr), "čime bi one postale obveza i tek u tom slučaju ima smisla govoriti i o njihovom oporezivanju".

''Opći kolektivni ugovor se može zaključiti na razdoblje do tri godine i nakon njegovog zaključenja trebao bi biti proširen na sve poslodavce u Federaciji BiH'', navodi se u pismu SSSBiH upućenom parlamentarcima.

Kopirati
Drag cursor here to close